Ζάκυνθος

Λιμενάρχης: Το λιμάνι δεν είναι αποθήκη ούτε χωματερή!

Το ζήτημα των σκαφών αλλά και άλλων αντικειμένων που παραμένουν εγκαταλελειμμένα στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού και αποτελούν εστία μόλυνσης αλλά και ένα άσχημο θέαμα,  αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, όταν δύο παλιά σκάφη έπιασαν φωτιά!

Ο Λιμενάρχης Ζακύνθου μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- για το περιστατικό, σημειώνοντας πως η απομάκρυνση των πλοίων που είναι στην χερσαία ζώνη, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά όταν πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που έχουν βγει σε πλειστηριασμό.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν πως το λιμάνι δεν είναι ούτε χωματερή αλλά ούτε και αποθήκη, ενώ έκανε γνωστό πως όταν πριν από αρκετές ημέρες έγινε καθαρισμός του λιμανιού σε συνεργασία με το Δήμο και απομακρύνθηκαν διάφορα εγκαταλελειμμένα  αντικείμενα,  βρέθηκαν εκ των υστέρων κάποιοι που τα διεκδικούσαν!

«Τα δύο σκάφη που έπιασαν φωτιά, βρίσκονταν επί μακρόν στο χώρο του λιμανιού και υπήρχε πόρισμα ειδικής επιτροπής, που τα χαρακτήριζε επικίνδυνα και επιβλαβή! Δυστυχώς όμως οι ιδιοκτήτες τους αρνούνταν να τα πάρουν! Ένα από τα δύο σκάφη είχε μέσα σκουπίδια, χόρτα, χαρτιά και δεν ήταν δύσκολο να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Πέρα όμως από το ότι αποτελούσαν εστία μόλυνσης και καταλάμβαναν χώρο στο λιμάνι, τα σκάφη αυτά βρίσκονταν σε ένα σημείο από όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται από τα σκάφη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Λιμενάρχης και συμπλήρωσε πως κάποιοι βλέπουν το λιμάνι σαν … αποθηκευτικό χώρο!

Το ένα από τα δύο σκάφη καταστράφηκε ολοσχερώς και το άλλο σε προχωρημένο στάδιο.

Ερωτηθείς για την απομάκρυνση τους, ο κ. Κοκκάλας απάντησε πως η Υπηρεσία δεν μπορεί από μόνη της να δράσει για να φύγουν από το λιμάνι και παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις στους ιδιοκτήτες, δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να απομακρύνουμε από μόνοι μας τα σκάφη γιατί οι ιδιοκτήτες μπορεί να εγείρουν απαιτήσεις» σχολίασε και συμπλήρωσε πως αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται και με άλλων ειδών αντικείμενα που υπάρχουν στο λιμάνι.

«Το λιμάνι δεν είναι χωματερή, αλλά υπάρχει για να εξυπηρετεί! Η λειτουργικότητά τους εξαρτάται άμεσα από τα σκάφη που βρίσκονται και στο θαλάσσιο αλλά και στο χερσαίο  χώρο» σημείωσε μεταξύ άλλων και έκανε γνωστό πως όταν πριν από περίπου ένα μήνα, έγινε επιχείρηση καθαρισμού του λιμανιού σε συνεργασία με το Δήμο και γέμισαν συνολικά τρία οχήματα, υπήρξαν κάποιοι που αντέδρασαν θεωρώντας πως κάποια από τα αντικείμενα που είχαν εγκαταλείψει, ήταν τελικά… χρήσιμα!

«Κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να προστατεύουμε και τα σκουπίδια που αφήνουν! Η Υπηρεσία μας δεν έχει καμία τέτοια δουλειά και σε συνεργασία με το Δήμο έχουμε αποφασίσει πως οτιδήποτε εγκαταλείπεται στο λιμάνι, θα απομακρύνεται την ίδια ημέρα αν δεν έχει ιδιοκτήτη!» σημείωσε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν ακόμη 2-3 εγκαταλελειμμένα σκάφη στη χερσαία ζώνη, ενώ ενδεικτικό της δαιδαλώδους διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να απομακρυνθεί ένα κατασχεμένο πλοίο, είναι το παράδειγμα του τσιγαράδικου, που κατασχέθηκε πριν από ένα χρόνο και ακόμη δεν έχει γίνει ο πρώτος αναγκαστικός πλειστηριασμός του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *