Ζάκυνθος

ΛΙΒΑΣ: Ανασύνταξη της προμελέτης και δέσμευση ότι δεν θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ το έργο

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΒΑ

Ο Δήμαρχος ζητά να μην συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό η πενταετής λειτουργία του εργοστασίου από τον ίδιο εργολάβο

Στην Αθήνα ήταν τις προηγούμενες ημέρες ο νέος Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης ο οποίος είχε επαφές στο Υπουργείο Οικονομίας για τα έργα στο Λίβα.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Αρετάκης καταβάλλει προσπάθειες να κάνει κάποιες αλλαγές που εκτιμά πως θα είναι προς το συμφέρον του Δήμου και θα εξασφαλίσει ένα έργο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το ταμείο του Δήμου και του φορέα της καθαριότητας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε και αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις επαφές του στο αρμόδιο Υπουργείο, θα μπορέσει να γίνει ανασύνταξη της προμελέτης του έργου, δεν θα κινδυνεύει η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και θα έλθει στο νησί μας μηχανικός από το υπουργείο για να βοηθήσει. Επίσης η διαδικασία των διορθώσεων της προμελέτης θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη για να σταλεί πίσω στο υπουργείο.

Ο κ. Αρετάκης έστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναλυτικό κείμενο με τα αποτελέσματα των επαφών του στην πρωτεύουσα και παράλληλα έστειλε το ίδιο έγγραφο προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του νέου Δημάρχου που αναφέρει τα ακόλουθα:

Κατόπιν σχετικής αναφοράς μου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εκλήθην την 30/09/2019 εις σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν τα σχετικά θέματα με την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί της Ζακύνθου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ειδικοί υπάλληλοι και μηχανικοί για την διαχείριση των απορριμμάτων παρουσία της ειδικής γραμματέως κυρίας Δανδόλου. Είναι γεγονός ότι κατά τη συζήτηση υπήρξαν απόψεις που υποστήριζαν να συμπεριληφθεί η πενταετής λειτουργία του εργοστασίου από τον ίδιο εργολάβο αντί δημοπρατηθέντος ποσού 8.741.246,08€ σύμφωνα με τον συνταχθέντα προϋπολογισμό.

Τελικώς τα αποτελέσματα της σύσκεψης είναι:

• Να γίνει ανασύνταξη της προμελέτης κατασκευής του έργου σύμφωνα με τις απόψεις μου και άρση των παραβλέψεων που κατ’εμέ θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στην κατασκευή του έργου από χρονικής και οικονομικής πλευράς.

• Να μην συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό η πενταετής λειτουργία του εργοστασίου από τον ίδιο εργολάβο.

Τούτο δια εμέ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση διότι:

α. Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά την πενταετία 2023 – 2028 και μάλιστα σε χρηματιστηριακού αντικειμένου προϊόντα όπως είναι το πετρέλαιο, ο ηλεκτρισμός, κλπ.

β. Ο κατασκευαστής ο οποίος τοποθετεί μηχανήματα διαφόρων αντιπροσώπων δεν είναι απαραίτητα και ο καλύτερος για την αποδοτικότερη λειτουργία του εργοστασίου διότι προφανώς στερείται ανάλογης εμπειρίας. Άλλη η δουλειά της καλής και οικονομικής κατασκευής και άλλη της καλής και οικονομικής λειτουργίας.

γ. Το κόστος των 8.741.246,08€ δια πέντε έτη λειτουργίας είναι απαράδεκτα υψηλό, αυθαίρετα υπολογισμένο και δύσκολα αποδεκτό διαχρονικά από τα οικονομικά του Δήμου.

δ. Δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου η μακροχρόνια σύμβαση καλής λειτουργίας αν αποδειχθεί ο εργολάβος ασυνεπής.

• Απεδέχθην κατόπιν πρότασης της κυρίας ειδικού γραμματέως να αποσταλεί ειδικός μελετητής μηχανικός στην Ζάκυνθο, με δαπάνη του Υπουργείου, χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου και ίσως και νωρίτερα, ο οποίος με την εμπειρία που έχει θα βοηθήσει την τεχνική υπηρεσία ώστε να αποφευχθούν εμπλοκές με περιβαλλοντικές εγκρίσεις και το ΠΕΣΔΑ που κατά την γνώμη μου δεν έχει προβλέψει σωστά τον όγκο των απορριμμάτων στην Ζάκυνθο. Τούτο ενδεχομένως συνδέεται με την επιδίωξη περιορισμού των πιστώσεων που έγινε τότε και τώρα δεν μπορεί να αναθεωρηθεί.

• Εδεσμεύτηκα στο τέλος Σεπτεμβρίου να αποσταλεί η προμελέτη στο Υπουργείο διορθωμένη με τις δικές μας παρεμβάσεις.

• Έλαβα την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση απένταξης του έργου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τώρα έχουμε έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης έως 20/02/2020.

• Πέραν τούτων παρακαλώ να λάβετε υπ’όψιν σας ότι τον τελευταίο μήνα της θητείας του σύμφωνα με τον νόμο το Δημοτικό Συμβούλιο δεν δύναται να λάβει οποιαδήποτε απόφαση παρά μόνο αν αυτή αφορά έκτακτο γεγονός ανωτέρας βίας. Κατόπιν τούτου εάν από το Δημοτικό Συμβούλιο της 1/08/2019 ληφθεί απόφαση δια οποιοδήποτε θέμα που δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του Δήμου κατά τα ανωτέρω εκτεθέντα θα υποβάλλουμε ένστασή στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση και θα επιδιώξουμε την μη έγκριση.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας για πλήρη και άμεση ενημέρωση του πολίτη συγχρόνως με την υποβολή προς υμάς αποστέλλουμε την παρούσα στα ΜΜΕ.

Νικήτας Αρετάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *