Πολλές συζητήσεις προκαλεί αναπόφευκτα η υπόθεση των απαγορεύσεων στον όρμο του “Ναυαγίου” και χθες η τηλεόραση της ΕΡΤ φιλοξένησε για το θέμα τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα που έχει αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου τη σύνταξη μελέτης για την ασφάλεια της επισκεψιμότητας στη διάσημη παραλία.
Ο κος Λέκκας επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει προ ημερών για το ίδιο θέμα στο ραδιόφωνο του ΕΡΜΗ εμμένοντας στην άποψη του ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στην πρόσβαση και στην κολύμβηση αλλά όχι απαγορεύσεις.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας μέσω της μελέτη θα γίνει η «διευθέτηση» της παραλίας, ως προς τα σημεία όπου η πρόσβαση είναι ασφαλής αλλά και ως προς τα σημεία που υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων και η πρόσβαση θα πρέπει να απαγορευτεί.
Ο ίδιος σχολίασε πως σίγουρα τα δεδομένα που αφορούν την πρόσβαση στην παραλία θα αλλάξουν, ωστόσο απέκλεισε από την πλευρά του το μέτρο της πλήρους απαγόρευσης.
«Κινούμαστε στην κατεύθυνση της προσέγγισης της περιοχής με ασφάλεια. Δεν είμαστε υπέρ της άποψης για πλήρη αποκλεισμό γιατί αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό. Το “Ναυάγιο” είναι η πιο φωτογραφημένη περιοχή στην Ελλάδα, μαζί με την Σαντορίνη. Με αυτό ως δεδομένο θα δούμε ποιες περιοχές της ακτής είναι ασφαλείς και ποιες όχι, ενώ θα κάνουμε μια οριοθέτηση» σημείωσε ο Καθηγητής, τονίζοντας πως στο επίκεντρο της συζήτησης με τις τοπικές αρχές είναι η ανάγκη να μπει μια τάξη στην πρόσβαση, σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών, των σκαφών κτλ.
«Αν μπει μια τάξη θα αναβαθμιστεί και το προϊόν συνολικά και θα αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξει κάποιο ατύχημα» τόνισε ο κ. Λέκκας κάνοντας γνωστό πως ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει νέα αυτοψία στην ακτή, αλλά παρακολουθεί δορυφορικά την κατάσταση που επικρατεί.
«Θα συμβάλω όσο μπορώ και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διαχειριζόμαστε. Θα οριοθετήσω μια περιοχή που μπορεί να είναι επισκέψιμη και από εκεί και πέρα θα κάνουμε πιο ακριβή την οριοθέτηση, Χρειάζεται όμως χρηματοδότηση, φύλαξη του χώρου για να μην παραβιάζεται η απαγορευμένη ζώνη και εκτός από την παράλια ζώνη, να μην ξεχνάμε και την χερσαία που δυστυχώς είναι ότι πιο αρνητικό υπάρχει σήμερα για τον ελληνικό τουρισμό» δήλωσε.