Η πασίγνωστή για τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας αλλά άγνωστη για τους ντόπιους και κυρίως για τους Ζακυνθινούς «λούφα», γνωστή και ως το σφουγγάρι της στεριάς , είναι εδώ και περίπου ένα μήνα ένα από τα πολλά ντόπια αγροτικά προϊόντα που μπορεί να αναζητήσει κάποιος στους πάγκους της Λαϊκής Αγοράς!
Η κ. Σούλα Παπαδάτου, άρχισε να καλλιεργεί το φυτό τον περασμένο Μάρτη, το έφερε προς πώληση στον πάγκο που διατηρεί στην Λαϊκή Αγορά μαζί με άλλα προϊόντα όπως βότανα, αφεψήματα και γλυκά του κουταλιού και πλέον ο επισκέπτης της Λαϊκής μπορεί να αγοράσει το αποξηραμένο αυτό προϊόν με δύο ευρώ το κομμάτι.
Όπως μας είπε η ίδια, ξεκίνησε φέτος δοκιμαστικά με μια μικρή παραγωγή, που αν όλα πάνε καλά του χρόνου θα την αυξήσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως ούτε και η ίδια ανέμενε τέτοια ανταπόκριση από τους καταναλωτές, καθώς δεν υπάρχει τουρίστας που θα βρεθεί στην Λαϊκή Αγορά και δε θα αγοράσει ένα τουλάχιστον κομμάτι.
«Είναι ιδανικό για το μπάνιο και 100% φυσικό. Εγώ έχω περάσει και ένα κορδόνι και μπορώ να φτάνω και την πλάτη μου!» μας είπε χαρακτηριστικά, με την ευχή του χρόνου να έχει υγεία για να μπορεί να ασχολείται με την παραγωγή.
Οι λούφες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σφουγγάρι για το σώμα και παράγεται από μια ποικιλία κολοκυθιάς που μας ήρθε από την Ασία.
Οι σπόροι του μοιάζουν με μαύρο πασατέμπο είναι αναρριχώμενο φυτό και θέλει κι αυτό ζέστη όπως όλα τα κολοκυθοειδή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΦΑ
Λίγα λόγια για την Λούφα: Luffa aegyptiaca. Λούφα (κολοκύθα), ή Ελίφι, ή Λίφι, μακρινός ξάδερφος του αγγουριού. Μονοετές ποώδες φυτό, χρειάζεται υποστύλωμα για να αναρριχηθεί, ήλιο, νερό και φροντίδα. Είναι φυτικό σφουγγάρι, οικολογικό, ιδανικό για βαθύ καθαρισμό και απολέπιση.
Από τα αρχαία χρόνια, οι Αιγύπτιοι και άλλοι λαοί της εγγύς ανατολής καλλιεργούσαν αυτό το πολύτιμο φυτό με σκοπό να το χρησιμοποιούν στην προσωπική τους υγιεινή. Η λούφα μαλακώνει τα σκληρά σημεία του σώματος (φτέρνες, αγκώνες κ.τ.λ), απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου ενώ συμβάλλει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Ζήτηση για νεροκρέμμυδα και για ζακυνθινό πεπόνι!
Η λούφα δεν είναι το μοναδικό προϊόν που αναζητούν οι ξένοι επισκέπτες μας στους πάγκους της Λαϊκής , η οποία αξίζει να σημειωθεί πως με τις προσπάθειες του Συλλόγου και του Προέδρου Σπ. Φλάμπουρα, αποτελεί σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια και για πολλούς τουρίστες.
Ιδιαίτερη ζήτηση το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Φλάμπουρα έχει το νεροκρέμμυδο το οποίο μάλιστα κάποιοι αγοράζουν σε ποσότητες για να το πάρουν μαζί τους επιστρέφοντας από τις διακοπές αλλά και το ζακυνθινό πεπόνι, στο οποίο όμως φέτος δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγοί.
«Αναζητούμε παραγωγούς, νέους, που θα ασχοληθούν με τη γη και θα προτιμήσουν την καλλιέργεια από το να δουλέψουν σε κάποια τουριστική επιχείρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ