Ζάκυνθος

Λίγα χρήματα απ’ όλους προτείνει το Υπουργείο ανάπτυξης στο Δήμο

Τρόπους  χρηματοδότησης του έργου επεξεργασίας και ανακύκλωσης των απορριμμάτων στη Ζακυνθο έθεσε υπόψην του Δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην διάρκεια της δίωρης συνεργασίας που είχαν το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Ο υφυπουργός απαντώντας στο αίτημα που έθεσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου για  χρηματοδότηση της αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού αλλά και την δημιουργία μεταλλικού κτιρίου που θα τον στεγάσει, πρότεινε την μερική χρηματοδότηση μέσα από ενδιάμεσους φορείς, όπως είναι τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Ιόνιων νησιών και με τη συμετοχή του ίδιου του Δήμου Ζακύνθου.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αντώνης Αντίοχος και ο ειδικός σύμβουλος Ευάγγελος Κρητικός, έθεσαν υπόψη του υπουργού μελέτη του Δήμου που περιελάμβανε το σύνολο των δαπανών για την γρήγορη εκτέλεση του έργου και ζήτησαν χρηματοδότηση της επένδυσης από το ΕΣΠΑ.

Ομως έκανε γνωστό ο κ. Κωνσταντινόπουλος στην ζακυνθινή αντιπροσωπεία ο Δήμος Ζακύνθου έχει εξαντλήσει όλες τις χρηματοδότησεις που είχε εξασφαλίσει για το ΕΣΠΑ και σε αυτές δεν υπήρχε πρόβλεψη για έργο που να αφορούσε την επεξεργασία απορριμμάτων.

Μετά από αυτή την εξελίξη ο Δήμος ανέλαβε την υποχρέωση να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες μείωσης του ύψους της επένδυσης και χρηματοδότησης του έργου από διάφορα υπουργεία με κύριο επιχείρημα την απεμπλοκή της χώρας από τις βαριές συνέπειες που συνεπάγεται η διατήρηση της εκκρεμότητας με τα απορρίμματα στην περιοχή του Σκοπού.

Σε ότι αφορά το δρομολογημένο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020, στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη για έργα του Δήμου που αφορούν τα απορρίμματα, ύψους 16 εκ. ευρώ,  αυτό θα ανοίξει στις αρχές του νέου έτους και οι προεργασίες που θα απαιτηθούν μέχρι να χρηματοδοτηθεί κάποιο έργο, εκτιμήθηκε ότι υπερβαίνει κατά πολύ τις σημερινές πιεστικές ανάγκες για γρήγορη ανάπτυξη του συστήματος κινητής μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Κων. Συνετός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *