Η Επιτροπή Παρακολούθησης που έχει συσταθεί για την υλοποίηση των έργων της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Λίβα συνεδρίασε προχθές το πρωί και αντικείμενο συζήτησης είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα σε πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα, μια που η διαχείριση που αυτό το διάστημα γίνεται στο πλαίσιο της προσωρινής εγκατάστασης έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας και αυτή είναι μια παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοείται. Στην Επιτροπή, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετέχουν αιρετοί αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι συζήτησαν επί μακρόν για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν και τις εκκρεμότητες που παραμένουν.
Προς το παρόν έχουν δημοπρατηθεί οι εργασίες που αφορούν την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης στις εγκαταστάσεις στο Λίβα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο ανάδοχος ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί καθώς εκκρεμεί το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τα επόμενα σημαντικά βήματα, πέρα από αυτό του Τεχνικού Συμβούλου, αφορούν την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης αλλά και του ΧΥΤΥ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί στο πρόσφατο παρελθόν, στο ΧΤΥ μετά από επεξεργασία θα καταλήξουν και όλα αυτά τα δεμάτια που σήμερα έχουν συγκεντρωθεί στα οικόπεδα του Λίβα.
Θυμίζουμε πως από τον περασμένο Αύγουστο το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων έργων έκανε αποδεκτό το σχεδιασμό των έργων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων και ομόφωνα αποδέχτηκε τον τρόπο υλοποίησης των έργων της Μονάδας που θα γίνουν με τη διαδικασία της μελέτης – κατασκευής. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως ο ίδιος ανάδοχος θα αναλάβει και την σύνταξη των μελετών αλλά και την κατασκευή των προβλεπόμενων έργων και αυτή η διαδικασία επιλέχθηκε, υπό την καθοδήγηση και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να μη χαθεί χρόνος. Ένα επιπλέον όμως ζήτημα που απασχόλησε την Επιτροπή και έχει ήδη συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά θα χρειαστεί να επανέλθει πριν την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, είναι αν ο ίδιος ανάδοχος θα αναλάβει και τη διαχείριση και την λειτουργία του χώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί η έγκριση των τευχών δημοπράτησης τόσο για τον τεχνικό σύμβουλο, όσο και για τον ΧΥΤΥ, ενώ σε προσεχή συνεδρίαση θα γίνει και ο καθορισμός των πολυσυζητημένων πράσινων σημείων στην Πόλη της Ζακύνθου, για την χωροθέτηση των οποίων θα προταθούν δημοτικά οικόπεδα. Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν ένα ξεχωριστό τμήμα του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων που συνδέεται όμως άμεσα με την λειτουργία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, αφού στόχος είναι να φτάνουν στο Λίβα όσο το δυνατόν λιγότερες ποσότητες απορριμμάτων.
Θυμίζουμε τέλος πως το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης περιλαμβάνει συνολικά 5 υποέργα: στο Υποέργο 1 περιλαμβανόταν η απαλλοτρίωση της έκτασης για την δημιουργία της Ο.Ε.Δ.Α., στο Υποέργο 2 η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη του δικαιούχου στο εξειδικευμένο αντικείμενο της πράξης και ιδιαίτερα κατά την υλοποίηση και δοκιμαστική λειτουργία της ΟΕΔΑ, στο Yποέργο 3 η κατασκευή οδού πρόσβασης στην Ο.Ε.Δ.Α, στο Υποέργο 4 η κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.), δηλαδή η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση, για την επεξεργασία συνολικά 24.144 t/έτος αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων 13.334 t/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, 4.500 t/έτος ανακυκλώσιμων υλικών, 4.800 t/έτος προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος και 1.500 t/έτος ιλύος της ΕΕΛ Ζακύνθου, καθώς και την κατασκευή στην ίδια θέση Χώρου Υγειονομικής Ταφής χωρητικότητας Α’ φάσης 170.000 m3, για τη διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας. Τέλος στο υποέργο 5 προβλέπεται η προβολή- δημοσιότητα Ο.Ε.Δ.Α. και η ενημέρωση πολιτών.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ