Ζάκυνθος

Κύμα εμπρησμών στην ορεινή ζώνη

Ενα νέο κύμα εμπρησμών ξέσπασε από προχθές το απόγευμα και βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και προκαλώντας μεγάλες ζημιές  στα χωριά Ορθωνιές, Μαριές Εξοχώρα, Καμπί, Αγιο Λέοντα και Κοιλωμένο.

 

Οι φλόγες κινήθηκαν αρχικά από τις Ορθονιές προς το Καμπί και στη συνέχεια προς τον Αγιο Λέοντα. Απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν αποθήκες και σταύλοι  ενώ σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις οι φλόγες έζωσαν βίλες και εξοχικά, ακόμα και το γνωστό ξενοδοχείο στο Καμπί. Η καταστροφή στο δασικό πλούτο ήταν τεράστια και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής, εθελοντών και κατοίκων οι φλόγες διέσχισαν τα πιο πλούσια δάσης της περιοχής και κατέστρεψαν ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους.

Η ενίσχυση των προσπαθειών με πυροσβεστικά αεροπλάνα μέχρι το απόγευμα χθες ήταν περιορισμένη εξαιτίας ίσως των υποχρεώσεων της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σε άλλους νομούς της χώρας. Μόνο τρία αερπλάνα επιχειρούσαν να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς και πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή ενός πεζοπόρου τμήματος από την Πάτρα που ήλθε για το σκοπό αυτό στη Ζάκυνθο.

Γύρω στις έξι το απόγευμα και ενώ η φωτιά εκινείτο από το Καμπί προς τον Αγιο Λέοντα εμφανίστηκε μια ακόμα φωτιά δυτικά του Κοιλιωμένου, η οποία πέρασε το δρόμο και ακολούθησε πορεία νοτιοδυτικά. Στο πέρασμα εξαφάνισε όσα δάση είχαν απομείνει από τις περσινές πυρκαγιές ενώ δεκάδες αγρότες από τη γύρω περιοχή προσπαθούσαν, μα όσα μέσα είχαν στην διάθεσή τους, να περιορίσουν τη φωτιά μακριά από τα κτήματα και τις εγκαταστάσεις  τους.

Μέχρι αργά το βράδυ όλη η κεντρική ορεινή ζώνη ήταν στο πόδι και πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους κάτοικους έδιναν τη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους. 

Στις συνομιλίες που είχαμε με στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών φάνηκαν πεπεισμένοι πως είχαν να κάνουν με έργο εμπρηστή ή εμπρηστών. Η ταχύτητα με την οποία ξεπηδούσαν οι φωτιές από διαφορετικά σημεία του δάσους προκαλούσε βάσιμες υποψίες πως κάποιος καλός γνώστης της περιοχής, διαβαίνοντας δασόδρομους και μονοπάτια, σαν ένας σύγχρονος Νέρωνας,  έσπερνε τον όλεθρο και την καταστροφή. Εχουμε να κάνουμε με ένα φαντομά – εμπρηστή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε μεσα στα δάση, μας είπε αρμόδια για το θέμα, πηγή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *