Ζάκυνθος

Κρίσιμες ώρες για την υπόθεση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό

Στη φάση συγκέντρωσης νομικών επιχειρημάτων βρίσκεται τώρα η χώρα μας για να τα προσκομίσει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και να αποφύγει την καταδίκη για την υπόθεση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό.

Το κείμενο συντάσσεται από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών  και υπάρχει αλληλογραφία με το Σύνδεσμο Καθαριότητας που κοινοποιεί έγγραφα και στοιχεία.

Τα πρόστιμα που θα κληθούμε να πληρώσουμε σε περίπτωση καταδίκης είναι βαρύτατα και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας Ανδρέα Ξένο μετά τη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος  η κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή της καταδίκης,  που είναι πολύ πιθανό.

«Τα νομικά μας επιχειρήματα δεν είναι τόσο ισχυρά σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη στο Υπουργείου Περιβάλλοντος για να αποφύγουμε την καταδίκη. Ίσως υπάρξει καταδίκη που αυτό σημαίνει ότι θα μπει εφάπαξ ποσό σαν πρόστιμο  για ότι έχει προηγηθεί και μετά θα δοθεί χρονικό περιθώριο για τα ημερήσια πρόστιμα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόσφατα για τους ΧΑΔΑ έβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ και σε ημερήσια βάση 71 χιλιάδες ευρώ για κάθε μέρα που θα συνεχίζουν να λειτουργούν» δήλωσε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Ανδρέας Ξένος.

Παράλληλα με όσα πρέπει να γίνουν στο ΧΥΤΑ του Σκοπού πρέπει να εξελιχτούν οι διαδικασίες για το ΧΥΤΥ στο Λίβα αλλά και για τη μονάδα στο αεροδρόμιο.

«Εμείς θέλουμε να προλάβουμε τις αδειοδοτήσεις για τον χώρο στο αεροδρόμιο ώστε αν μπει το πρόστιμο να έχουμε αδειοδοτημένη διαδικασία γιατί αλλιώς θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και τότε το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε είναι νθα πηγαίνουμε τα σκουπίδια στις παραλίες..» σημείωσε με νόημα ο κ. Ξένος

Καλώς έγινε η σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το νέο χώρο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

Η Ζάκυνθος έχασε πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε  από το 2008 να είχε αξιοποιήσει για τα έργα του νέου ΧΥΤΥ και φυσικά ευθύνες υπάρχουν στις αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και στους κατά καιρούς υπουργούς περιβάλλοντος.

«Ο κόμπος έχει φτάσει εδώ και καιρό στο χτένι. Τώρα έπρεπε να είχαμε κάνει και τα εγκαίνια του νέου ΧΥΤΥ και της μονάδας επεξεργασίας» σημείωσε ο κ. Ανδρέας Ξένος και έκανε γνωστό ότι από 1-1-2014  ότι μπαίνει στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία  θα επιβαρύνεται  με 35 ευρώ τον τόνο!

Αναφορικά με τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη χρονική περίοδο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου δήλωσε: «Τώρα βρισκόμαστε σε φάση σύνταξης των τοπογραφικών των οκοπέδων στο Λίβα.  Η έκταση πρέπει να κυρηχθεί απαλλοτριωμένη από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που πήγαμε πρόσφατα με τη Διαχειριτική Αρχή βάλαμε χρονοδιάγραμμα.

Προβλέπεται μέχρι τέλος Απριλίου η Περιφέρεια να αναθέσει σε μελετητή να συντάξει την προμελέτη του έργου που πρέπει να κατατεθεί πριν το τέλος Ιουλίου. Μέσα στον Αύγουστο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η συνολική χρηματοδότηση του έργου με τα υποέργα».

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα ο Σύνδεσμος εντείνει τις προσπάθειές του για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που γίνεται με την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *