Κόσμος

Κρίση και λιτότητα χτυπούν την πόρτα σε ΗΠΑ και Ολλανδία

Με τον εφιάλτη της δημοσιονομικής προσαρμογής “άλλα ελληνικά” έχουν αρχίσει να ζουν κυβερνήσεις και τεχνοκράτες που παρακολουθούν τα οικονομικά δεδομένα χωρών, με πρώτη αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ειδικότερα οι ΗΠΑ βρίσκονται προ των πυλών της εφαρμογής περικοπών ύψους 85 δισ. δολαρίων για τους επόμενους έξι μήνες και άλλων 1,2 τρισ. δολαρίων ως το 2021. Αυτό συνεπάγεται άμεσα απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες, χάος στα αεροδρόμια από τις ακυρώσεις πτήσεων, πτώση της κατανάλωσης και επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η έλλειψη συμφωνίας ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για την επιβολή φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα, υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ανάψει το πράσινο φως για την εφαρμογή ενός άγριου προγράμματος οριζόντιας περικοπής δημοσίων δαπανών, προκειμένου να αποφευχθεί ο περιώνυμος «δημοσιονομικός γκρεμός».

Όπως ομολογούν αρμόδιοι παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης οι περικοπές σε κάθε τομέα της οικονομίας  προδιαγράφονται καταστροφικές όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ευρώπη. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του σημερινού κύριου άρθρου της γαλλικής «Le Monde» που κάνει λόγο για «παιχνίδι ανευθυνότητας στην Ουάσιγκτον» ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ προβλήματα εμφανίζονται και σε μια από τις αποκαλούμενες ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης. Η Ολλανδία κινδυνεύει να υποβαθμιστεί από τις αγορές και να χάσει το κορυφαίο 3Α εξαιτίας της αύξησης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της.

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή για τη μακροοικονομική πολιτική της ολλανδικής κυβέρνησης (CPB), το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει το 2013 το 3,3%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν αυτό θα φτάσει το 3,6%. Ο κυβερνών συνασπισμός έχει συμφωνήσει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν περικοπές για το 2013, όμως το 2014 το έλλειμμα του προϋπολογισμού πρέπει να έχει φτάσει κάτω από το όριο που έχει θέσει η ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί νέο πακέτο μέτρων και οι επιλογές που ήδη εξετάζονται είναι περαιτέρω αυξήσεις της φορολογίας και περαιτέρω πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο. Ο Ρούτε, η κυβέρνηση του οποίου στηρίζει τα προγράμματα λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να μπορέσει να περάσει αντίστοιχα μέτρα από την ολλανδική Βουλή, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη και άλλων κομμάτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενώ θέλει τη στήριξη και των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των συνδικάτων και των ενώσεων των εργοδοτών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *