Ζάκυνθος

Κορυφώνεται η αγωνία για το Ειδικό Σχολείο – Εγκατέλειψε το έργο η εργολήπτρια εταιρεία

Εδώ και τρία χρόνια θα έπρεπε να έχει παραδοθεί το νέο κτήριο του Ειδικού Σχολείου στην Μπόχαλη, που παραμένει ημιτελές και η αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών παρατείνεται όσο δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου που ξεκίνησε το 2016. Καθώς τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση του νέου κτηρίου έχουν ήδη ξεπεραστεί, όλα δείχνουν πως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα στην σχολική κοινότητα ποιο είναι το πρόβλημα με την εργολαβία και ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που οι εργασίες έχουν «παγώσει» .

Όπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής του Σχολείου Παναγιώτης Κλάδης, από την νέα χρονιά ο εργολάβος έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το έργο !

«Το έργο είναι ημιτελές και απομένουν ελάχιστα πράγματα να γίνουν, τα οποία όμως είναι σημαντικά. Εδώ και μήνες ο εργολάβος έχει εγκαταλείψει το έργο και κάποιοι εργάτες έρχονται, ρίχνουν μια ματιά και φεύγουν. Από όσο γνωρίζω το πρόβλημα είναι οικονομικό και δεν έχει κάνει με τις πληρωμές, αλλά με το γεγονός ότι δε φτάνουν τα χρήματα για να τελειώσει το έργο. Ο ανάδοχος έδωσε μια μεγάλη έκπτωση αλλά αυτό είναι πρόβλημα του εργολάβου και όχι δικό μας. Δυστυχώς βρισκόμαστε στη «μέση» και για τρίτη συνεχόμενη λειτουργούμε στο παλιό κτήριο, με ότι προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της νέας κατασκευής» ανέφερε ο Διευθυντής σημειώνοντας πως υπάρχει πρόβλημα με την λειτουργία του καλοριφέρ, καθώς η κεντρική θέρμανση καταργήθηκε επειδή το λεβητοστάσιο ήταν σε χώρο του νέου σχολείου. Παράλληλα ο αύλιος χώρος του σχολείου περιορίστηκε στο 30% λόγω των εργασιών στο νέο κτίριο και τέλος το σύγχρονο θερμοκήπιο ξηλώθηκε για να μεταφερθεί σε άλλο σημείο και σήμερα είναι ένας σωρός από σίδερα.

Ο κ. Κλάδης ανέφερε ακόμη πως έχει επανειλημμένως επικοινωνήσει με τις Κτηριακές Εγκαταστάσεις Α.Ε που έχουν αναλάβει την επίβλεψη του έργου και απάντηση που πάντα δίνεται είναι πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τον ανάδοχο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το σενάριο να κηρυχθεί έκπτωτος είχε συζητηθεί από την πρώτη στιγμή, αλλά λαμβάνονταν υπόψη ο νέος κύκλος καθυστερήσεων που θα δημιουργούσε η επαναπροκήρυξη του έργου.

Σημειώνεται πως για το για το έργο υπήρξε πρόσφατα παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας και από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου που στην επιστολή του έκανε λόγο για ομηρία των μαθητών και των εκπαιδευτικών σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή φοιτούν στις 3 σχολικές μονάδες του Ειδικού Σχολείου (Ειδικό Δημοτικό, Ειδικό Νηπιαγωγείο και ΕΕΕΕΚ) 40 παιδιά με 22 εκπαιδευτικούς και ο χώρος που έχουν είναι 400 τ.μ. που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις εξειδικευμένες ανάγκες που έχουν τα παιδιά.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως το έργο που έχει περάσει από 40 κύματα απεντάχθηκε το 2014 και επανεντάχθηκε λίγο αργότερα από τη νέα περιφερειακή αρχή, προκαλώντας αισιοδοξία για την κατασκευή του. Η αισιοδοξία όμως έδωσε γρήγορα τη θέση της σε μια έντονη αγωνία και επιφυλακτικότητα, αφού κάθε παράταση της εργολαβίας έχει εξαντληθεί.

Το έργο που κατασκευάζεται στο οικόπεδο δίπλα στο υφιστάμενο σχολείο, περιλαμβάνει χώρους όπως γυμναστήριο, 6 αίθουσες διδασκαλίας, χώρο φαγητού, αίθουσα εκτόνωσης, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, χώρος εσωτερικού αυλισμού, Η/Μ εγκαταστάσεις.

Το νέο σχολείο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, με φορέα υλοποίησης Κτηριακές Υποδομές Α,Ε με προϋπολογισμό 2.784.000 Ε. Ανάδοχος είναι η εταιρεία 3κ Τεχνική.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *