Ζάκυνθος

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στη Ζάκυνθο

Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Ινστιτούτο και αφορά ποιοτικούς ελέγχους των πηγών του νερού σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και βρίσκεται στον τρίτο χρόνο υλοποίησής του, ενώ τα δεδομένα που καταγράφουν οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ και τα συγκεντρώνουν προς επεξεργασία, αφορούν την αγωγιμότητα, το ph και άλλα χαρακτηριστικά των πηγών.

Στο περιθώριο όμως της επίσκεψης του κλιμακίου στη Ζάκυνθο, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΖ και τη διοίκηση του ΙΓΜΕ, επισκέφτηκαν σημεία του νησιού, όπου προβλέπεται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των πιλοτικών γεωτρήσεων. Επρόκειτο για μια πρώτη «προεργασία» του έργου της ανόρυξης των νέων γεωτρήσεων που θα γίνουν από το ΙΓΜΕ, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τη Δημοτική Επιχείρηση.

Θυμίζουμε πως οι περιοχές όπου θα γίνουν οι νέες γεωτρήσεις και ορισμένες από αυτές επισκέφτηκε το κλιμάκιο του Ινστιτούτου, υποδεικνύονται σε γεωλογικές μελέτες που έχει στα χέρια της η ΔΕΥΑΖ. Στόχος είναι, το νερό που θα εξασφαλιστεί από τις νέες γεωτρήσεις, να τροφοδοτήσει τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από την Λιθακιά μέχρι την Μπόχαλη. Η εξασφάλιση νερού, που θα είναι πόσιμο και σε επάρκεια αποτελεί άλλωστε και προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτη Αβράμη, η σύμβαση που θα υπογράψει η ΔΕΑΥΖ με το ΙΓΜΕ έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση από τον Επίτροπο. Υπολείπεται όμως, σύμφωνα με το ίδιο, η έγκριση της μετακίνησης του κλιμακίου στη Ζάκυνθο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα, αφού η τωρινή τους επίσκεψη αφορά άλλο αντικείμενο εργασίας.

Ο Δήμαρχος Στ. Μποζίκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΙΓΜΕ προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο είναι γνωστό πως το Ινστιτούτο αντιμετωπίζει και τα δικά του προβλήματα με το προσωπικό να απειλείται με απολύσεις και να υπάρχουν ελλείψεις σε τεχνικούς αλλά και εξειδικευμένους επιστήμονες.

«Σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, αξιοποιώντας και τις μελέτες που αφορούν την περιοχή μας, χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων αλλά έμειναν στα συρτάρια, εκπονούμε Διαχειριστικό Σχέδιο για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού σε βάθος 40ετίας» σχολίασε ο κ. Αβράμης.

Το ποσό που θα καταβληθεί στο Ινστιτούτου για το συνολικό έργο που θα αναλάβει είναι 384.000 Ευρώ. Η προκαταβολή που απαιτείται, προκειμένου το κλιμάκιο να ξεκινήσει δουλειά στη Ζάκυνθο, είναι 20.000 Ευρώ και θα καλυφθεί από τα ταμεία της ΔΕΥΑΖ. Το υπόλοιπο ποσό όμως, θα διεκδικηθεί από τα αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ που αφορούν την τεχνική βοήθεια.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, υπάρχει συνεργασία της ΔΕΥΑΖ με τον Περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική Αρχή.

Να σημειωθεί τέλος, πως οι εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ που βρίσκονται στη Ζάκυνθο, θα έχουν συνάντηση σήμερα το πρωί με το  Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα ξεκινήσει σύντομα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *