Ζάκυνθος

Κλιμάκιο από την Πάτρα για την αξιοποίηση των Δημόσιων κτιρίων

Τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα αξιοποιηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία του δημοσίου στη Ζάκυνθο για την στέγαση όλων των δημοσίων υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτίρια, εξέτασαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων νησιών κ. Μανώλης Αγγελάκας με τον Αντιπεριφερειάρχη Διον. Μυλωνά, τον Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη και υπηρεσιακούς παράγοντες από την Πάτρα που ήλθα για το σκοπό αυτό στη Ζάκυνθο.

Στη σύσκεψη έγινε καταγραφή των ανενεργών δημοσίων κτιρίων που ανήκουν – κατ’ αρχήν στο κράτος – και τις δυνατότητες που παρέχουν για την στέγαση  των υπηρεσιών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κατ΄αρχήν στην αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου, εμβαδού 4000 τ.μ., του παλαιού Αεροδρομίου, εμβαδού 1500 τ.μ., της πρώην Στρατολογίας, εμβαδού 170 τ.μ. και των πρώην δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων.

Διοικητήριο μεσοπρόθεσμα το παλιό Νοσοκομείο!

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύσκεψης μεσοπρόθεσμα είναι εφικτό να αξιοποιηθεί το παλιό Νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί άνετα σε ένα μεγάλο διοικητήριο στο οποίο θα μπορούσαν να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Εφορία, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική, το Κτηνιατρείο, οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσης, η Κτηματική υπηρεσία και πολλές άλλες μικρότερες υπηρεσίες, ακόμα και οι αποθήκες με έγγραφα διαφόρων υπηρεσιών.

Για την αξιοποίηση του Νοσοκομείου εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να τρέξει κάποιο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει την γρήγορη και απρόσκοπτη ανακαίνισή του. Στην διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης διοίκησης με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Π. Κατσίβελα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχέδιο, από πλευράς της υπηρεσίας του, για αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου.

Αμεσες παρεμβάσεις για το στεγαστικό των δημοσίων υπηρεσιών

Παράλληλα με τις συζητήσεις για τη συγκέντρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών σε δημόσια κτίρια, συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις που χρειάζεται άμεσα να γίνουν για την επίλυση του στεγαστικού ορισμένων υπηρεσιών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η υπηρεσία “μιας στάσης” για τους αλλοδαπούς η οποία συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες των πρώην δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών για τους αλλοδαπούς και αποζητά ένα σύγχρονο, προσβάσιμο και με μεγάλους χώρους, γραφείο, εντός η εκτός πόλεως. Για το λόγο αυτό επιθεωρήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Αγελλάκα και τους συνεργάτες του, οι χώροι του μικρού Διοικητήριου καθώς και τα πρώην δημοτικά καταστήματα Αρτεμισίων, στο Μαχαιράδου και Αλυκών, στο Καταστάρι. Συζητήθηκε κατ’ αρχήν η πρόταση του Δημάρχου να μεταφερθούν οι υπηρεσίες των Αλλοδαπών στο δημοτικό κατάστημα Μαχαιράδου, όπου διατηρούνται ως έχουν οι εγκαταστάσεις του πρώην γραφείου Αλλοδαπών του Δήμου και η εγκατάσταση του Δασαρχείου στο Δημαρχείο Αλυκών, όπου κι εκεί υπάρχουν πλούσιοι και διαθέσιμοι χώροι.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης διοίκησης  που σήμερα στεγάζονται στο ΞΕΝΙΑ προτάθηκε να αποχωρήσουν από  εκεί και να στεγαστούν στο Μικρό Διοικητήριο.

Εκκρεμότητες μετά την διοικητική μεταρρύθμιση

Μέσα από τις συζητήσεις πάντως διεφάνη ότι πέντε χρόνια μετά την τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων που στεγάζουν τις διάφορες υπηρεσίες με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν κατοχυρωθεί πλήρως, ποιά κτίρια ανήκουν σε κάθε φορέα.

Μια πρόταση πάντως που φάνηκε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η κάθε υπηρεσία να στεγαστεί άμεσα σε κτίρια του φορέα στον οποίο ανήκει. Ετσι είναι πιθανό να δούμε μεταφορά όλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης διοίκησης στο Μικρό Διοικητήριο, των δημοτικών υπηρεσιών στο ΞΕΝΙΑ και των περιφερειακών υπηρεσιών στην παλιά Νομαρχία και νυν Περιφερειακή ενότητα.

Εάν συμβεί αυτό είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν εσωτερικές ανακατατάξει στο μικρό Διοικητήριο καθώς εκεί φιλοξενούνται υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακόμα και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, σε ένα χώρο που στο παρελθόν είχαν εγκατασταθεί όλες οι υποδομές για την στέγαση περιφερειακών υπηρεσιών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *