Ζάκυνθος

Κλειστό επ΄ αόριστον το Βυζαντινό Μουσείο

Κλείνει επ΄ αόριστον για τους επισκέπτες το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού για την φύλαξη των πολύτιμων πολιτιστικών εκθεμάτων που φυλάσσονται και εκτίθενται σε αυτό!

Η  αναστολή της λειτουργίας του, αποφασίστηκε πρόσφατα  από την υπηρεσία που πλέον έχει την αρμοδιότητα για το Μουσείο της Ζακύνθου και πρόκειται για την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Πάτρα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως εύκολα μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, σημειώνεται την χειρότερη δυνατή περίοδο για το νησί, δεδομένου ότι στη Ζάκυνθο έχουν φτάσει οι πρώτοι τουρίστες, οι οποίοι όμως θα βρουν την πόρτα του Μουσείου κλειστή!

Πιο συγκεκριμένα η  απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μάη, γεγονός που αποτελεί τραγική ειρωνεία μια που την ίδια ημερομηνία σηματοδοτείται η έναρξη της τουριστικής σεζόν!

Τα παράπονα που έφτασαν πρόσφατα στην σύνταξη του Ερμή από εκπροσώπους σχολείων που έκαναν ολιγοήμερες εκδρομές  στο νησί αλλά δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν το Μουσείο, που ήταν κλειστό κάθε Σάββατο και Κυριακή, ήταν μόνο η αρχή αφού πλέον ουδείς γνωρίζει πότε το Μουσείο θα ανοίξει και πάλι.

Θυμίζουμε πως αντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει και πριν από ένα χρόνο, με αφορμή την ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και τους κινδύνους που αναδείχθηκαν για την φύλαξη των μνημείων σε όλη τη χώρα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Τότε, ο τέως Προϊστάμενος Γ. Χουλιάρας είχε αποφασίσει και πάλι την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου, καθώς όπως είχε αναφερθεί τότε, τα εκθέματα δεν μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε τότε με διάφορες εμβαλωματικές λύσεις, αφού δεν υπήρχε καμία προοπτική για την πρόσληψη προσωπικού και το ίδιο δεδομένο ισχύει και σήμερα! Τώρα όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξύ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του –Ε-, ο υπάλληλος του Μουσείου που ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη τέθηκε σε αργία.

Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε για το θέμα με την Προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Πάτρα Αν. Κομούση, η οποία επιβεβαίωσε την πληροφορία για την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου λόγω της έλλειψης προσωπικού φύλαξης. Η ίδια έκανε γνωστό πως γίνονται προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα με εσωτερικές διαδικασίες και την μετακίνηση του υφιστάμενου προσωπικού, όμως άμεση λύση δε φαίνεται στον ορίζοντα. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παρά τις ελπίδες για προσωπικό, που είχαν εναποτεθεί στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας της Περιφέρειας μέσω των ΜΚΟ, στην Εφορεία της Ζακύνθου προσελήφθη μόνο ένα άτομο το οποίο… «μοιράζεται» ανάμεσα στο Μουσείο και το Κάστρο στην Μπόχαλη.

Αν λάβουμε υπόψη μας πως ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Χώρας μας, μάλλον δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην πολυσυζητημένη ανάπτυξη την στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να εξασφαλίσει το απαιτούμενο προσωπικό.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα Μουσεία της Χώρας, ενώ σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο θυμίζουμε πως σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζει και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, το οποίο δεν λειτουργεί υπό το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά στηριζόταν στην τακτική επιχορήγηση που λάμβανε από την Πολιτεία και δεν έχει δοθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *