Ελλάδα

Κλαδικές τέλος! Μειώσεις μισθών έως και 40%

Διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα θέσης, παιδιών, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης, ενώ κόβονται όλα τα υπόλοιπα. Στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης κινδυνεύουν να πέσουν οι αποδοχές σε διάφορους κλάδους.

Στον αέρα βρίσκονται από αύριο χιλιάδες εργαζόμενοι, αφού εκπνέει η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή καταγγελθεί. Ενδεικτικό είναι πως σχεδόν 8 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται ήδη ή θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να εργασθούν χωρίς την προστασία μιας κλαδικής, σε ένα περιβάλλον όπου οι ατομικές και επιχειρησιακές καλπάζουν, ενώ οι μισθοί κατρακυλούν συνεχώς.

Η λήξη της μετενέργειας από σήμερα των συλλογικών συμβάσεων σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα οδηγεί τις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων σε νέα βουτιά που υπολογίζεται πως θα κυμανθεί από 15% ως 20% στην καλύτερη περίπτωση. Ο νέος νόμος μετέτρεψε το 6μηνο της μετενέργειας σε 3μηνο. Σε όσες συμβάσεις έχει περάσει το τρίμηνο από τη λήξη ή καταγγελία τους, διασώζεται μόνο ο βασικός (κλαδικός) μισθός και τέσσερα επιδόματα: θέσης, παιδιών, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει πως οι απώλειες των υπόλοιπων επιδομάτων οδηγούν αυτομάτως σε πτώση των αποδοχών.

Οι απώλειες, ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ πιο οδυνηρές, καθώς το τέλος των κλαδικών συμβάσεων και η επέλαση των επιχειρησιακών – ατομικών αυξάνει την πιθανότητα να πέσουν οι μισθοί σε διάφορους κλάδους της οικονομίας στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σημαίνει πως στην πράξη οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και μέχρι 40%.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *