Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με ακόμη πιο δυναμικό τρόπο δηλώνουν οι γονείς των μαθητών στο Γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις Βολιμών που το πρωί της περασμένης Παρασκευής προχώρησαν σε έναν «συμβολικό» αποκλεισμό του Σχολείου ζητώντας την άμεση πρόσληψη καθηγητών.
Η κινητοποίηση των γονιών έγινε χωρίς να παρεμποδίζεται το μάθημα των παιδιών, που μπήκαν κανονικά μέσα στις αίθουσες με τους καθηγητές τους.
Ωστόσο η εκπαιδευτική κοινότητα των Βολιμών, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» επισημαίνοντας πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εξαιρέσει και το συγκεκριμένο σχολείο από τον κατάλογο των δυσπρόσιτων, «άνοιξε» τον Ασκό του Αιόλου και εκτός από προβλήματα διορισμού αναπληρωτών, σύντομα θα προκύψουν και προβλήματα με την συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού μαθητών για να λειτουργήσουν τα τμήματα κατεύθυνσης στις λυκειακές τάξεις.
Στην κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων Γιάννης Κόκλας που είναι υπεύθυνος για τα σχολεία και σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμευση του πως το θέμα θα τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν «κάλυψε» τους αγανακτισμένους γονείς, που θεωρούν ότι η περιοχή τους έχει εγκαταλειφθεί από τις τοπικές αρχές.
Το θέμα πάντως έχει ήδη απασχολήσει την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.
Οι γονείς
Για απαξίωση μιας ολόκληρης περιοχής έκανε λόγο μιλώντας στον -Ε- ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Χρήστος Τσουκαλάς. Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως το σχολείο μέχρι και πέρυσι λειτουργούσε κανονικά και μάλιστα σημείωσε σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.
«Θέλουμε το σχολείο να ενταχθεί και πάλι στον κατάλογο των δυσπρόσιτων για να έχουν κίνητρα οι καθηγητές να διοριστούν» σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς, συμπληρώνοντας πως η κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή, είναι αφετηρία για νέες κινητοποιήσεις.
«Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να έχουν τα παιδιά μας την δωρεάν εκπαίδευση που έχουν όλα τα Ελληνόπουλα. Δε θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας» σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς,
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας
Με αφετηρία τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στο Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις Βολιμών, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Γκούσκος, αναφέρθηκε στις προσεχείς προσλήψεις αναπληρωτών μέσω των οποίων για τη Ζάκυνθο προβλέπονται 10 ειδικότητες.
Αφενός όμως στα Γυμνάσια και τα Λύκεια τα κενά που υπάρχουν είναι συνολικά 19, αφετέρου σήμερα θα αποσαφηνιστεί αν και οι 10 αναπληρωτές που διορίζονται, θα αποδεχτούν το διορισμό τους.
«Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει μόνιμοι διορισμοί και οι θέσεις σε όλα τα σχολεία καλύπτονται από αναπληρωτές. Στο συγκεκριμένο σχολείο κάποιοι εκπαιδευτικοί αναχώρησαν με συνταξιοδότηση, άλλοι με μετάθεση και έμειναν ελάχιστοι μόνιμοι καθηγητές. Φέτος το σχολείο δεν χαρακτηρίζεται ως δυσπρόσιτο και ως εκ τούτου δεν προτιμάται από τους αναπληρωτές γιατί δεν προσφέρει μόρια διορισμού» ανέφερε ο Διευθυντής κάνοντας γνωστό πως με το πρώτο κύμα διορισμών στις αρχές του μήνα, διορίστηκαν στο σχολείο δύο αναπληρωτές μετά από πρόταση του ίδιου ως Διευθυντή, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν είχαν εκφράσει ενδιαφέρον,
«Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς που αποδέχτηκαν αυτόν τον διορισμό. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το Νόμο , δεν μπορούμε να αναγκάζουμε εκπαιδευτικούς να πάνε σε κάποιο σχολείο. Με το νέο κύμα διορισμών τουλάχιστον τρεις καθηγητές θα πάνε στις Βολίμες» ανέφερε ο κ. Γκούσκος, συμπληρώνοντας πως οι ελλείψεις και με τους νέους διορισμούς παραμένουν και αναμένεται να καλυφθούν με το επόμενο κύμα διορισμών.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου
Μια σοβαρή παράμετρο που αφορά το «μέλλον» του σχολείου από την επόμενη χρονιά έθεσε από τη δική του πλευρά ο Διευθυντής του σχολείου Άγ. Λαγουνάρης, σημειώνοντας πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που εξαιρεί το συγκεκριμένο σχολείο από τα δυσπρόσιτα προκαλεί νέα προβλήματα και σε σχέση με την συμπλήρωση των τμημάτων.
«Εκτός από το πρόβλημα της στελέχωσης , από την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε πρόβλημα και με την συγκρότηση των ολιγομελών τμημάτων. Αυτό σημαίνει πως θα χρειάζονται πάνω από 12 παιδιά για να δημιουργηθούν τμήματα» ανέφερε ο Διευθυντής συμπληρώνοντας πως σήμερα στις λυκειακές τάξεις φοιτούν 37 και θα πρέπει να χωριστούν σε κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη λύση για το σχολείο είναι να χαρακτηριστεί και πάλι ως δυσπρόσιτο.
Τη δική του άποψη εξέφρασε και ο αναπληρωτής καθηγητής του σχολείου Μ. Πετρόπουλος, ο οποίος φέτος με δική του πρωτοβουλία διδάσκει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο σχολείο.
«Η μοριοδότηση ήταν ένα είδος υποστήριξης σε εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν καθήκοντα σε απομακρυσμένα σχολεία. Η εξαίρεση από τα δυσπρόσιτα σχολεία δημιούργησε πολλά προβλήματα ανά την Ελλάδα ενώ φέτος υπήρξε μείωση και στον αριθμό των αναπληρωτών που διόρισε το Υπουργείο» δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, υποστηρίζοντας πως αυτή η «λογική» δεν οδηγεί πουθενά, καθώς υπάρχουν κενά σε όλα τα σχολεία.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ