Ζάκυνθος

Κινητοποίηση μετά το κρούσμα του Ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική

Τις υγειονομικές αρχές σε όλη την Ελλάδα έχει κινητοποιήσει το κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκε στην Αττική και η εξέλιξη αυτή, που αφορά τη Δημόσια Υγεία, φέρνει στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της εφαρμογής προγράμματος εντομοκτονίας που δεν έχει γίνει ακόμη στη Ζάκυνθο!

Την ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος, έχει αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητας Ζακύνθου, ωστόσο οι διαδικασίες που αφορούν την υπογραφή σύμβασης με ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο των ψεκασμών, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί!

Ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας του Υγειονομικού Νίκος Μουγκοπέτρος, μίλησε στην εφημερίδα μας για το κρούσμα του ιού που εντοπίστηκε σε ασθενή στην Αττική και προέτρεψε και τους κατοίκους του νησιού να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας ώστε να αποφύγουν περιπέτειες εξαιτίας του ιού, που αν και σπάνιες είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί στην κεντρική Μακεδονία, όπως έχει προκύψει από έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας. Η ασθένεια είναι σημαντική, αν και το 80% όσων παίρνουν το μικρόβιο, δεν έχουν συμπτώματα. Το υπόλοιπο 20% που παίρνει το μικρόβιο από το κουνούπι, εμφανίζει κάποια συμπτώματα, όπως πυρετός και ελαφρύς πονοκέφαλος ενώ ένα ποσοστό κάτω από 1% παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα, όπως Μηνιγγίτιδα και άλλα προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Από αυτούς που θα ασθενήσουν σοβαρά, το 10% δυστυχώς πεθαίνει» δήλωσε ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας του Υγειονομικού, σημειώνοντας πως τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι πολίτες δεν πρέπει να επαναπαύονται.

«Οι ίδιοι οι κάτοικοι, όπου διαπιστώνουν πως υπάρχουν λιμνάζοντα νερά θα πρέπει να τα στραγγίζουν, να αποξεραίνουν το χώρο και να αλλάζουν τακτικά τα δοχεία νερού για τα ζώα. Επιπλέον θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας με εντομοαπωθητικά, σίτες  στα παράθυρα, προστασία των δεξαμενών λυμάτων κ.α» σημείωσε ακόμη.

Για την εφαρμογή του προγράμματος εντομοκτονίας, ανέφερε πως αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ συμπλήρωσε πως καταλληλότερη περίοδος θα ήταν η αρχή της Άνοιξης.

«Θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει τουλάχιστον αρχές Απριλίου. Τώρα έχουν εκκολαφτεί πολλές γενεές και  ο αριθμός των κουνουπιών έχει αυξηθεί. Υπάρχουν πολλές προφορικές καταγγελίες στην Υπηρεσία μας και το σωστό θα ήταν να σκοτώναμε τις μάνες στις αρχές Απρίλη, ώστε να μην εκκολάπτονται τα αυγά» δήλωσε ακόμη ο κ. Μουγκοπέτρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΙΝ αναμένεται να εγκριθεί η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο που αναδείχθηκε στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε.

 

Η μυοκτονία

 Όπως είχε αναφερθεί και σε πρόσφατο δημοσίευμα του –Ε-, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η εφαρμογή προγράμματος μυοκτονίας, την στιγμή που σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει στη Ζάκυνθο και το πρόβλημα των τρωκτικών.

Ο κ. Μουγκοπέτρος ανέφερε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν καταγγελίες για έντονο πρόβλημα τρωκτικών και σχολίασε πως δυστυχώς «νικά» η γραφειοκρατία και το πρόγραμμα ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί η απευθείας ανάθεση του προγράμματος σε ιδιώτη, με τη διαπραγμάτευση της τιμής,  αφού στους δύο διαδοχικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν, υπήρξε μόνο μια συμμετοχή και δεν ορίστηκε ανάδοχος.

Και σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση, αφού έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην Άνοιξη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *