Νωρίτερα ξεκινά φέτος η παραλαβή σταφυλιού για οινοποίηση από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, καθώς η ωρίμανση του καρπού και ο τρύγος έγιναν πιο πρώιμα σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, η παραλαβή ξεκινά σήμερα με τις λευκές ποικιλίες του Παύλου και της Ρομπόλας τις οποίες οι παραγωγοί μπορούν να παραδίδουν μέχρι και αύριο Πέμπτη στο Οινοποιείο.
Την προσεχή Παρασκευή, ξεκινά η παραλαβή της πρώτης δόσης του αυγουστιάτη και η παράδοση θα γίνει σε δύο φάσεις, αφού το προϊόν θα διατηρηθεί σε αποθήκη χωρητικότητας που δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 45 τόνους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την ΕΑΣΖ, στις 17 Σεπτέμβρη θα ακολουθήσει η παραλαβή της δεύτερης δόσης του αυγουστιάτη και της ποικιλίας καπερνέ.
Την Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, η ΕΑΣΖ θα παραλάβει τις μαύρες κοινές ποικιλίες και πιο συγκεκριμένα την μαύρη ρομπόλα, τον κατσακούλια κ.α. και από την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η παραλαβή των απλών λευκών ποικιλιών.
Στόχος της οργάνωσης είναι η παραλαβή να γίνει ανάλογα με τις ποικιλίες κρασιού που θα παραχθούν σταδιακά και αυτό που επεσήμανε μιλώντας στον –Ε-ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης είναι πως τα ζακυνθινά κρασιά, βρίσκουν σταδιακά το «δρόμο» τους στην αγορά του Εσωτερικού αλλά και του Εξωτερικού.
«Με κυρίαρχο το κρασί που παράγεται από τον Αυγουστιάτη έχει ξεκινήσει μια αργή αλλά σταθερή τοποθέτηση του προϊόντος στις αγορές του Εξωτερικού. Αναγνώριση των κρασιών γίνεται και στην Ελλάδα, κυρίως με τον Αυγουστιάτη αλλά και την Βερντέα» ανέφερε ο κ. Βισβάρδης, ο οποίος σχολίασε πως χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι το ζακυνθινό κρασί να παγιωθεί στην αγορά.
Να σημειωθεί μάλιστα πως η ΕΑΣΖ έχει οφειλές απέναντι στους παραγωγούς για το σταφύλι που παρέδωσαν πέρυσι και οι οφειλές αυτές έχουν καλυφθεί κατά 40% από το πρατήριο αγροτικών εφοδίων.
«Το υπόλοιποι 60% των οφειλών για το σταφύλι, που είναι περίπου 120.000 Ευρώ θα καλυφθεί άμεσα αν και έχουμε αργήσει πολύ. Οι παραγωγοί όμως γνωρίζουν ότι η εμπορία του κρασιού χρειάζεται έναν χρόνο και φτάνουμε σε αυτή την περίοδο για να εισπράξουμε χρήματα από τις πωλήσεις την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει δανειοδότηση από την Τράπεζα. Δυστυχώς ακούγονται πολλά αλλά η ΕΑΣΖ είναι εδώ και πάει καλά σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας» σχολίασε ο κ. Βισβάρδης.
Η τιμή του προϊόντος για φέτος θα καθοριστεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣΖ, ωστόσο ο κ. Βισβάρδης ανακοίνωσε πως προσανατολισμός της διοίκησης είναι η αύξηση της τιμής ειδικά για τις απλές ποικιλίες, με δεδομένο ότι υπάρχει μια δυναμική που φαίνεται αρκετά μεγάλη.
«Υπάρχει μια δυναμική αλλά απαιτεί σταδιακά βήματα. Η αγορά είναι δύσκολη και τα τελευταία χρόνια οι έλληνες παραγωγοί έχουν κάνει άλματα. Εμείς επιμένουμε στην ποιότητα και εφόσον δεν ανταποκριθεί η εγχώρια αγορά, υπάρχει και η αγορά του Εξωτερικού που κρίνει τα κρασιά μας ως καλά» σημείωσε σχετικά.
Θυμίζουμε πως πέρυσι η τιμή για τα λευκά κοινά σταφύλια είχε καθοριστεί στα 23 λεπτά το κιλό, στα 26 λεπτά η τιμή για τα μαύρα κοινά, στα 35 λεπτά για τον Παύλο και την Ρομπόλα και στα 55 για τον Αυγουστιάτη.
Τέλος, σε ότι αφορά τη φετινή παραγωγή, ο κ. Βισβάρδης σχολίασε πως προέκυψε ένα θέμα λόγω της ξηρασίας και πιθανώς να υπάρξει μείωση της ποσότητας που παράγεται.