Ελλάδα

Καταστροφική για την σταφίδα η εξομοίωση των ενισχύσεων!

Ως καταστροφική για το μέλλον της παραγωγής της σταφίδας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΖ Αντώνης Αντίοχος, την προοπτική εξομοίωσης των ενισχύσεων στις καλλιέργειες που προβλέπεται στη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ και υπογράμμισε πως το θέμα αυτό έχει τεθεί επανειλημμένως τόσο στην ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τους εκπροσώπους της ΕΑΣΖ.

Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσαν για το θέμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο κ. Σταύρος Κοντονής, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Αντίοχος ανέφερε πως οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ διευκρίνισε πως παρά τα όσα αναφέρονται στην ερώτηση, η παραγωγή σταφίδας στην Κρήτη έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί.

«Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε εκφράσει τους φόβους μας για την οριζόντια κάλυψη των αγροτικών προϊόντων με τη νέα ΚΑΠ. Περιμένουμε τις εξελίξεις, ενώ και η επερώτηση των Βουλευτών είναι σημαντική. Η σταφίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και κατά το παρελθόν ήταν η κύρια πηγή εσόδων σε όλη την Ελλάδα» σχολίασε ο κ. Αντίοχος, συμπληρώνοντας πως η μαύρη σταφίδα είναι μια δύσκολη καλλιέργεια με πολλά έξοδα και η διακοπή της στρεμματικής ενίσχυσης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή.

«Η εγκατάλειψη της παραγωγής θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε μια περίοδο κρίσης. Υπάρχει ο κίνδυνος οι αγρότες να παίρνουν τα μισά χρήματα της επιδότησης σε σχέση με αυτά που εισπράττουν σήμερα» δήλωσε ακόμη, εκφράζοντας αισιοδοξία πως το Υπουργείο θα κάνει τους χειρισμούς που πρέπει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Για το θέμα της νέας ΚΑΠ επρόκειτο να γίνει μια νέα επαφή με την ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στελεχών της ΕΑΣΖ στην Αθήνα.

 

Η φετινή παραγωγή

Κάνοντας αναφορά στη φετινή παραγωγή, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΖ Αντώνης Αντίοχος ανέφερε πως αναμένεται να είναι μειωμένη πανελλαδικά και σχολίασε πως αυτό μπορεί να φέρει σαν αποτέλεσμα μια σταθερή τιμή του προϊόντος.

«Από ότι φαίνεται, μόνοι μας θα αναλάβουμε και φέτος πρωτοβουλίες για να δώσουμε ικανοποιητική τιμή στο προϊόν και να ανταποκριθούν αναγκαστικά και οι έμποροι. Πιστεύω πως λόγω μικρής παραγωγής δε θα έχουμε μειώσεις τιμών. Το εύχομαι γιατί φέτος οι καταστάσεις φέτος είναι πολύ δύσκολες»

σχολίασε.

Αναφορά τέλος από τον κ. Αντίοχο έγινε και στο σταφιδεργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να ανακαινιστεί και κτιριακά, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις στην παραγωγή του προϊόντος.

Ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης, που θα εξασφαλιστεί από χρηματοδοτικά προγράμματα, ανέρχεται στις 250.000 Ευρώ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *