Ελλάδα

Καταστρέφουν τις αμμοθίνες του Πάρκου για να μπουν ξαπλώστρες και ομπρέλες

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Σε μια σειρά από καταγγελίες που αφορούν παρεμβάσεις στις ακτές του κόλπου του Λαγανά, μέσα στα όρια του ΕΘΠΖ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δρόσος Κουτσούμπας μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του -Ε- ενώ μεταξύ άλλων επανέφερε το αίτημα για διαχείριση των παραλιών ωοτοκίας από τον Φορέα Διαχείρισης. Σημειώνεται πως εκτός από τα φαινόμενα αμμοληψίας στο Λαγανά που ανέδειξε ο Ερμής με δημοσιεύματα του πριν από μια εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου αναφέρθηκε σε ακόμη ένα περιστατικό διαμόρφωσης της παραλίας στο Καλαμάκι από ιδιώτη προκειμένου να τοποθετηθούν όπως ανέφερε ξαπλώστρες και μάλιστα σε περιοχή που δεν παραχωρείται.

«Η παρέμβαση στην περιοχή του Λαγανά έγινε στην περιφερειακή ζώνη του Πάρκου, όπου έγινε μεταφορά άμμου κοντά στο δρόμο και παραβιάζει και το Νόμο περί αιγιαλού. Είναι προφανές ότι το Πάρκο θα προβεί σε καταγγελία για να βρεθούν οι υπαίτιοι. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει το πρόβλημα της διάβρωσης της παραλίας και οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται, θα είναι μακροπρόθεσμα εις βάρος των ίδιων που κάνουν την παρέμβαση. Με άλλα λόγια δε θα υπάρχει παραλία για να χαρούν οι επισκέπτες» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας σημειώνοντας πως στην περίπτωση της παρέμβασης στο Καλαμάκι, η παράβαση όπου περιλαμβάνει την διαμόρφωση του χώρου με καταστροφή των αμμοθινών γίνεται κατ΄εξακολούθησιν

Με αφορμή πάντως την συζήτηση που έχει ξεκινήσει και πάλι λίγο πριν την έναρξη της σεζόν για τις διαδικασίες παραχώρησης των παραλιών σε ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται με ομπρέλες, ξαπλώστρες κτλ. σημείωσε πως η παραχώρηση σε επαγγελματίες, που είναι και ιδιοκτήτες στην περιοχή αποτελεί ένα αντισταθμιστικό όφελος που δικαιούνται. Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε πως τα τελευταία χρόνια, οπότε και η διαχείριση των παραλιών «έφυγε» από την αρμοδιότητα του Πάρκου, τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Αναφορά τέλος από τον κ. Κουτσούμπα έγινε και στο ζήτημα των ημερών που αφορά την αγοραπωλησία στην βορειοδυτική Ζάκυνθο όπου, ως γνωστόν, μεγάλο της τμήμα υπάγεται στις περιοχές NATURA. Με τον τελευταίο Νόμο για τις προστατευόμενες περιοχές, τμήμα τους έχει «περάσει» στην αρμοδιότητα του ΕΘΠΖ.

Ο Πρόεδρος του Πάρκου σημείωσε πως χωρίς να υπάρχουν δεδομένα για τα όρια της υπό συζήτησης έκτασης, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα προς το παρόν, κατά πόσο μπορεί να εμπλέκεται το Πάρκο στην αδειοδότηση των όποιων δραστηριοτήτων θα γίνουν εκεί.

«Το ΕΘΠΖ έχει αρμοδιότητα στην παράκτια ζώνη και την θαλάσσια περιοχή . Δεν μπορώ να απαντήσω για την συγκεκριμένη έκταση, που ακόμη δεν γνωρίζω τα όρια της. Όταν προκύψουν τα δεδομένα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε. Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία ορθολογική διαχείριση και δραστηριότητες φιλικές στο περιβάλλον, αλλά σε δραστηριότητες που παραβιάζουν το Νόμο» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας φέρνοντας ως παράδειγμα τον καταδυτικό τουρισμό στα όρια του Πάρκου που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει αλματώδη αύξηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *