Ζάκυνθος

Καταργείται ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας στο ΕΠΑΛ

Καταργείται από τον προσεχή Σεπτέμβρη ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας και τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας στο ΕΠΑΛ Ζακύνθου, όπως και όλα στα υπόλοιπα ΕΠΑΛ της Χώρας και η συγκεκριμένη εξέλιξη σημειώνεται παράλληλα με το μέτρο της διαθεσιμότητας που εφαρμόζεται για επτά συνολικά μόνιμους καθηγητές Τεχνικής Εκπαίδευσης στο νησί μας. Σε ότι αφορά την Επαγγελματική Σχολή Ζακύνθου, καταργούνται οι ειδικότητες της Κομμωτικής και της Αισθητικής Τέχνης.

Σύμφωνα με την επίσημη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, σε διαθεσιμότητα μπαίνουν οι καθηγητές στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στη Ζάκυνθο που ήταν υπεύθυνοι για τα μαθήματα διακοσμητικής, ιατρικής, νοσηλευτικής καθώς και για τα εργαστήρια  ηλεκτροτεχνιτών, υδραυλικών, μηχανοτεχνιτών και  αισθητικών.

Στον αριθμό των επτά καθηγητών που πλέον τίθενται σε διαθεσιμότητα, χωρίς καμία εξαίρεση, πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός πέντε καθηγητών που κάθε χρόνο προσλαμβάνονταν σαν αναπληρωτές για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου.

Χθες το πρωί, οι καθηγητές του ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ Ζακύνθου επισκέφτηκαν το Δήμο και την Περιφέρεια και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας έδινε στη δημοσιότητα για διαβούλευση, το νέο Νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο και την Τεχνική Εκπαίδευση.

Ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Δημήτρης Αβούρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- υπογράμμισε πως οι καθηγητές βρίσκονται σε ετοιμότητα και σχολίασε πως τα μέτρα του Υπουργείου λαμβάνονται στο.. πόδι, απλά και μόνο επειδή κάποιοι αριθμοί δε βγαίνουν.

«Οι Τομείς Υγείας και Πρόνοιας από τα ΕΠΑΛ έχουν πλέον καταργηθεί και το ίδιο ισχύει και σε άλλους τομείς των Επαγγελματικών Σχολών. Παιδιά που δεν θέλουν να συνεχίσουν στο Γενικό Λύκειο, δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν μια τεχνική εξειδίκευση και πλέον θα πρέπει να στραφούν σε ιδιωτικές σχολές» ανέφερε ο κ. Αβούρης, κάνοντας γνωστό πως οι ειδικότητες όπως αισθητικοί, κομμωτές, βοηθοί νοσηλευτών ή βοηθού βρεφονηπιοκόμων πλέον καταργούνται.

Σε ότι αφορά τους καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αυτοί θα λαμβάνουν για 8 μήνες ένα ποσοστό του μισθού τους και αν στη συνέχεια δεν απορροφηθούν, θα απολυθούν.

Ο κ. Αβούρης έκανε γνωστό πως τα τμήματα που καταργούνται, απορροφούσαν περίπου 50 μαθητές κάθε χρόνο, προσφέροντας μια σημαντική εναλλακτική για την εκπαίδευσή τους.

Το ψήφισμα που κοινοποίησαν οι καθηγητές του ΕΠΑΛ σε Δήμο και Περιφέρεια, αναφέρει μεταξύ άλλων

«Ο τομέας που καταργήθηκε ήταν ο πολυπληθέστερος τομέας της Επαγγελματικής εκπαίδευσης (περίπου 20.000) και αποτελούσε το 20% πανελλαδικά των μαθητών των ΕΠΑΛ. Τον επέλεγαν κυρίως κορίτσια λαϊκών στρωμάτων, που αποκτούσαν εφόδια για μια γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, συμβάλλοντας στις ανάγκες των οικογενειών τους. Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων μπορούσαν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας σε δημόσιες και ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες, ιατρεία, φαρμακεία, παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, σε κέντρα κοινωνικής μέριμνας, ενώ μπορούσαν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα στην ειδικότητά τους. Σε συνδυασμό με την κατάργηση των ειδικοτήτων των ΕΠΑΣ (Κομμωτική και Αισθητική τέχνη) οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν θα έχουν επιλογές επαγγελματικής εκπαίδευσης αναγκαζόμενες ή να αλλάξουν τομέα ή οι δοκιμαζόμενες εργατικές οικογένειες, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν την κατάρτιση των παιδιών τους στα ιδιωτικά ΙΕΚ, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να παραχωρήσει το καλύτερο τμήμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ιδιώτες»

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται  πως η φοίτηση στα ΙΕΚ δημόσια ή ιδιωτικά, δεν οδηγεί σε απολυτήριο Λυκείου, ούτε επιτρέπει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ επισημαίνεται πως όσοι έχουν τελειώσει την Β’ τάξη του ΕΠΑΛ αφήνουν στη μέση τις σπουδές του.

 

Όνειρο απατηλό το νέο κτήριο στη θέση του Κ8!

Πέρα από όμως από τις εξελίξεις που αφορούν τις ειδικότητες που καταργούνται και τους καθηγητές που απολύονται, για την Τεχνική Εκπαίδευση στη Ζάκυνθο υπάρχει ακόμη μια δυσάρεστη εξέλιξη που αφορά το κτήριο όπου στεγάζεται το σχολείο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Διευθυντή του ΕΠΑΛ Δημήτρη Αβούρη, αν και υπάρχει στενό χρονοδιάγραμμα ώστε μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού να παραδοθεί το νέο κτήριο των εργαστηρίων μηχανολογίας αλλά τα κτήρια Κ7 και Κ11 που συντηρήθηκαν, δεν φαίνεται να υπάρχει χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ για την ανέγερση νέου κτηρίου στη θέση του Κ8 που κατεδαφίστηκε.

Θυμίζουμε πως για το κτήριο προβλεπόταν αρχικά η αποκατάσταση, αλλά μόλις ξεκίνησαν οι εργασίες διαπιστώθηκε πως ήταν ασύμφορη και αποφασίστηκε η κατεδάφισή του και η ανέγερση νέου στη θέση του.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *