Στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλωνίζουν τις τελευταίες ημέρες το Ιόνιο διερευνώντας σειρά καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί αρμοδίως για επιχειρήσεις και πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα σε μεγάλα κυκλώματα φοροδιαφυγής. Κλιμάκια του ΣΔΟΕ βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά με εντολές από οικονομικούς εισαγγελείς να εντοπίσουν δραστηριότητες που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Μία χαρακτηριστική περίπτωση που ερευνάται κατόπιν καταγγελιών και ήδη έχει διαρρεύσει στον τύπο αφορά την περίπτωση επίδοξου εφοπλιστή που σχετικά πρόσφατα είχε δηλώσει πτώχευση στην εφορία. Το θέμα αυτό αφορά νησί του Ιονίου και είναι προφανές πως εμπλέκεται στις μεγάλες διαμάχες που έχουν ήδη ξεσπάσει με την δρομολόγηση νέων πλοίων στο Ιόνιο.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοφιλής ιστότοπος της Πάτρας στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει οι ενέργειες τοπικών παραγόντων νησιωτικής περιοχής, οι οποίοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εμφάνισαν –ξαφνικά- μεγάλα κεφάλαια και άλλαξαν τα δεδομένα της οικονομικής τους ζωής. Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στα γραφεία της Δίωξης είναι πολλές. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, αφορούν τις πηγές των εσόδων των καταγγελλομένων, οι οποίες ερευνώνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμες και γνωστές στις φορολογικές υπηρεσίες.
Ανάμεσα τους και ένας επιφανής πολίτης ενός νησιού του Ιονίου, αντιπρόεδρος επιμελητηρίου, ο οποίος προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία μιας νέας ναυτιλιακής εταιρείας και την αγορά ενός πλοίου που φέρει το όνομα του νησιού από το οποίο κατάγεται.
Η καταγγελία σχετικά με τον εν λόγω πλοιοκτήτη, κατατέθηκε στη Δίωξη πριν από μερικούς μήνες και έκανε λόγο για χρήματα τα οποία προέρχονταν από πηγές εσόδων οι οποίες δεν ήταν δηλωμένες.
Στο επίκεντρο τίθενται μια νεοσύστατη ναυτιλιακή εταιρεία και η αγορά ενός πλοίου, το οποίο προορίζεται για την κάλυψη της κύριας γραμμής των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ενός νησιού του Ιονίου.
Η επέμβαση των «ράμπο» της ναυαρχίδας του υπουργείου Οικονομικών ήταν άμεση και απέδωσε γρήγορα καρπούς.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει από τον έλεγχο, στα «κιτάπια» της εφορίας, ο νεόκοπος εφοπλιστής, εμφανίζεται ως πτωχευμένος έμπορος με πολύ χαμηλό δηλωθέν εισόδημα.
«Η έρευνα επικεντρώθηκε γύρω από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά του πλοίου. Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, ο εν λόγω άνθρωπος, δήλωνε πολύ χαμηλό εισόδημα, ενώ εμφανίζεται ως πτωχευμένος έμπορος. Ο έλεγχος συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν οι πηγές από τις οποίες προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του πλοίου» αναφέρουν στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε., μιλώντας στο zougla.gr.
Διαφυγή μέσω… offshore
Πολλές είναι πάντως οι περιπτώσεις που ερευνά το Σ.Δ.Ο.Ε., στις οποίες, τοπικοί άρχοντες και επιφανής πολίτες, εμφανίζονται να διάγουν μια πολυτελή ζωή, την ώρα που οι φορολογικές τους δηλώσεις δεν ξεπερνούν σχεδόν ποτέ το αφορολόγητο όριο.
Το τελευταίο διάστημα, το ΣΔΟΕ ερευνά υποθέσεις κραυγαλέας κακοδιαχείρισης, στις οποίες αποδείχθηκε ότι τα χρήματα που χρησιμοποιούνταν για επενδύσεις και αγορές άνηκαν σε πρόσωπα που υποκρύπτονταν πίσω από offshore εταιρείες.
«Έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις στη Κόστα (Κρανίδι), στη Κύμη, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Εν μέσω κρίσης, ξεφυτρώνουν κατασκευές παλάτια και επενδύσεις μαμούθ, για τις οποίες εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες πρόσωπα τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στις φορολογικές Αρχές. Οι καταγγελίες είναι αμέτρητες και διερευνούνται όλες» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.