Ζάκυνθος Πολιτισμός

Και το όνομα αυτού ”Γρηγόριος Ξενόπουλος” – Τον Αύγουστο τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου

Μέσα στο μήνα Αύγουστο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου, ενός έργου που για δεκαετίες προσδοκούν οι Ζακυνθινοί σήμερα έχει ολοκληρωθεί και παραδίδεται σε χρήση, χωρίς όμως να λείπουν τα ερωτηματικά και δυστυχώς οι σκιές για πολλούς από τους χειρισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων που θα γίνει αύριο Τρίτη, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι και αυτό της ονοματοδοσίας του νέου Θεάτρου και η πρόταση του Δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά – που τις τελευταίες ημέρες της θητείας του θα κάνει την τελετή των εγκαινίων – θα είναι αυτή που ήδη έχει διατυπωθεί δημόσια και έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση. Η πρόταση που θα γίνει είναι για το όνομα του μεγάλου Ζακυνθινού μυθιστοριογράφου, δημοσιογράφου και φυσικά συγγραφέα θεατρικών έργων Γρηγόριο Ξενόπουλο.

Οι εκκρεμότητες

Το νέο κτήριο είναι ήδη συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ και έχει ηλεκτροδοτηθεί, ωστόσο υπάρχει μια εκκρεμότητα με το δίκτυο της ύδρευσης και αποχέτευσης μια που η εγκατάσταση διαθέτει μετρητές στο όνομα του Δήμου Ζακυνθίων, αλλά υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα για την ύδρευση που πρέπει να τακτοποιηθεί από τον εργολάβο.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, που όχι μόνο δεν έχει διαμορφωθεί, αλλά δυστυχώς σήμερα παρουσιάζει μια πολύ άσχημη όψη με ογκώδη, σκουπίδια, κλαδιά και λερωμένα πεζοδρόμια. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου συγκεντρώνουν προσφορές για τη διαμόρφωση του χώρου που θα πρέπει να είναι έτοιμος το συντομότερο δυνατόν. Εκτός από τη διαμόρφωση του χώρου με πλακόστρωση η σταμπωτό, προβλέπονται δεντροφυτεύσεις και τοποθέτηση παγκακιών. Το ζητούμενο είναι πάντως το έργο αυτό που θα αναλάβει ο Δήμος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Χωρίς το έργο του αναβατορίου το Θέατρο

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως στο κτήριο του Θεάτρου δε θα περιλαμβάνεται τελικά το έργο του νέου αναβατορίου που αποτελούσε ένα από τα δύο συμπληρωματικά υποέργα που δημοπρατήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και μια πλούσια αλληλογραφία ανάμεσα στο Δήμο και τη Διαχειριστική Αρχή.

Θυμίζουμε πως οι διαγωνισμοί για το αναβατόριο είχαν κηρυχθεί άγονοι με αποτέλεσμα τελικά ο Δήμος να προχωρήσει σε ανάθεση της προμήθειας στην εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ, την ίδια εταιρεία που είχε αναλάβει και την κατασκευή του κτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η προμήθεια και η τοποθέτηση βγήκαν εκτός χρονοδιαγράμματος, το έργο προς το παρόν δε θα γίνει και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για το κενό μπροστά από την σκηνή που υπάρχει για την τοποθέτηση του αναβατορίου, που σύμφωνα με το σχεδιασμό, μπορούσε να αναδύει στην σκηνή μέχρι και 22μουσικούς. Το αίτημα που υποβλήθηκε από το Δήμο για την ολοκλήρωση της προμήθειας δεν έγινε αποδεκτό από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.

Ο Δήμος μέχρι τέλη Ιουλίου καλείται να έχει εξασφαλίσει την τήρηση όλων των όρων για την αδειοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου.

Ο φάκελος που δεν πήγε ποτέ στη Δικαιοσύνη

Όπως προαναφέρθηκε το έργο παραδίδεται με αρκετές σκιές και ερωτηματικά να το βαραίνουν, τα οποία όμως δε φαίνεται εύκολο να απαντηθούν: Η Δημοτική Αρχή παρά τις εξαγγελίες της τελικά αποφάσισε να μην παραδώσει το φάκελο του έργου στις Εισαγγελικές αρχές, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου.

Οι χώροι του Θεάτρου

Το έργο του Δημοτικού Θεάτρου περιλαμβάνει ευρύχωρους και φιλόξενους χώρους που ευχόμαστε πολύ γρήγορα να αποκτήσουν ζωή: Ο επισκέπτης μπαίνοντας αντικρίζει το φουαγιέ του θεάτρου, το οποίο κατασκευάστηκε ώστε να έχει μεγάλους χώρους και να μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής.

Η πρόσβαση στο φουαγιέ στο ισόγειο, όπως και σε όλους τους χώρους του καινούργιου Θεάτρου είναι κατάλληλη και για άτομα με αναπηρία, ενώ αφού γίνει η έκδοση των εισιτηρίων, ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά στην ρεσεψιόν και το μπαρ.

Σημειώνεται πως αντίστοιχος χώρος, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει και άλλες εκδηλώσεις βρίσκεται και στον πρώτο όροφο, πριν την είσοδο προς την πλατεία.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η πλατεία του θεάτρου με τις εγκαταστάσεις με 360 καθίσματα για τους θεατές.

Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο χώρος της σκηνής, που καταλαμβάνει περίπου 400 τετραγωνικά και περιλαμβάνει ένα μικρότερο αναβατόριο για τις ανάγκες των ηθοποιών αλλά και των σκηνικών για τις παραστάσεις. Η οροφή πάνω από την σκηνή διαθέτει εκτός από τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τα φώτα, ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, μέσα από τους οποίους μπορούν να κινούνται οι τεχνικοί της σκηνής, πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια μιας παράστασης.

Στο πίσω μέρος του θεάτρου, υπάρχει η είσοδος για τους ηθοποιούς αλλά και οι πόρτες από τις οποίες θα γίνεται η μεταφορά των σκηνικών. Ο πίσω χώρος διαθέτει το δικό του μπαρ, ενώ υπάρχει επίσης ειδική πρόσβαση για τα ΑμεΑ.

Τέλος, στο υπόγειο του Θεάτρου χτυπάει η «καρδιά» του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Περίπου δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις για την ρύθμιση του κλιματισμού, την πυρασφάλεια και οι μετασχηματιστές για το ρεύμα μαζί με τις γεννήτριες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κτηρίου σε περίπτωση που μείνει χωρίς ρεύμα για διάστημα τριών ωρών.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

One Response

  1. μπράβο και μακάρι να γίνουν σύντομα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *