Ζάκυνθος

Και στο Μακρύ Γυαλό στήνει καντίνα ο Δήμος

Η δημοπράτηση χώρου για την τοποθέτηση καντίνας στην παραλία του Μακρύ Γιαλού, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων πριν από αρκετές ημέρες και το συγκεκριμένο ζήτημα στάθηκε αφορμή για να αναδειχθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε   από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας.

Το θέμα εισηγήθηκε στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου ο υπάλληλος του Δήμου Δ. Τουρκάκης και ένα σημείο που προκάλεσε τριβές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ήταν αν το προς δημοπράτηση τμήμα του αιγιαλού βρίσκεται στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Ορθονιών ή στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Άνω Βολιμών.

Στην εισήγηση που έγινε από τον υπάλληλο, το τμήμα του αιγιαλού που θα δημοπρατηθεί περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια των Ορθονιών, ωστόσο ο Αντιδήμαρχος Ελατίων Νίκος Ακτύπης ανέφερε πως το συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας ανήκει στις Άνω Βολίμες. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος το πηγάδι που βρίσκεται στο Μακρύ Γυαλό σηματοδοτεί τα όρια ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Ο λόγος για τον οποίο ετέθη το θέμα των διοικητικών ορίων ήταν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των Ορθονιών κ. Σπίνος δήλωσε άγνοια για το θέμα και την απόφαση για τη δημοπράτηση χώρου, ενώ από τον Αντιδήμαρχο ανακοινώθηκε πως υπήρχε η σύμφωνη γνώμη από το Τοπικό Συμβούλιο Άνω Βολιμών. Ο Πρόεδρος των Ορθονιών αλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν δεχτεί λίγο νωρίτερα τις αντιδράσεις άλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλία του Μακρύ Γιαλού και παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση, καθώς θεώρησαν πως μια καντίνα στην περιοχή θα δείξει τα συμφέροντά τους και θα δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αυτό ωστόσο που επισημάνθηκε από τον κ. Ακτύπη, είναι πως η παραλία δεν ανήκει σε κανέναν επιχειρηματία, αλλά αντίθετα σε όλους τους κατοίκους του νησιού.

Στην εισήγησή του πάντως ο υπάλληλος, ανέφερε πως υπάρχει σωρεία αιτημάτων για την λειτουργία καντίνας στην περιοχή και συμπλήρωσε πως με βάση τη Νομοθεσία θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 100 μέτρα από ομοειδή επιχείρηση. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ανάλογη με αυτή που ακολουθείται και για τις ομπρέλες.

Σε ότι αφορά την τιμή εκμίσθωσης, ο κ. Τουρκάκης ενημέρωσε πως η μοναδική καντίνα που έχει μισθώσει ο Δήμος είναι στην περιοχή του Τσιλιβή για 4.000 Ευρώ και θα πρέπει να υπάρξει απόφαση και για την συγκεκριμένη παραλία. Η απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με την εισήγηση της Υπηρεσίας για το χώρο που θα μισθωθεί θα αποσταλεί προς έγκριση στην Κτηματική, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, πρότεινε ως τιμή εκκίνησης τα 1.000 Ευρώ.

Ο Αντιδήμαρχος Ελατίων ήταν εκείνος που έθιξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην συγκεκριμένη παραλία, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την κατάσταση ως  τέως Δήμαρχος της περιοχής. Ο ίδιος επεσήμανε πως η εικόνα της παραλίας που κάθε Καλοκαίρι επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, κάνοντας λόγο για προβλήματα με την καθαριότητα, την τοποθέτηση των εξοπλισμού για τα θαλάσσια σπορ κ.α. Για το λόγο αυτό, ζήτησε ο ιδιώτης που θα λειτουργήσει την καντίνα στην παραλία, να είναι και υπεύθυνος για την καθαριότητα του χώρου. Απευθυνόμενος δε στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στην παραλία και αντιδρούν, δήλωσε πως μπορούν να υποβάλουν ένσταση αν θεωρούν πως θίγονται τα συμφέροντά τους και αν πιστεύουν πως η καντίνα θα λειτουργεί σε απόσταση μικρότερη από την προβλεπόμενη, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που διατηρούν.

«Πρέπει κάποια στιγμή η παραλία να είναι προσιτή για όλους τους Ζακυνθινούς και να μην υπάρχει δυσφήμιση για θέματα όπως η υψηλή τιμή στις ξαπλώστρες» ανέφερε ο κ. Ακτύπης.

Από την αντιπολίτευση πάντως τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα: ο κ. Κομιώτης ζήτησε αν υπάρχει συμφωνία του τοπικού συμβουλίου και πως προέκυψε η ανάγκη για καντίνα, ο κ. Βαρυπάτης ρώτησε γιατί ο ιδιοκτήτης της καντίνας να είναι και υπεύθυνος για την περιοχή, ο κ. Στραβοπόδης έθεσε το θέμα του ανταγωνισμού με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ο Δήμαρχος πάντως, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη περίπτωση, σχολίασε πως πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθεί αν οι επιχειρήσεις που παραπονούνται πως θα θιχτούν, αποδίδουν τέλη παρεπιδημούντων στο Δήμο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *