Ζάκυνθος

Καίει τη χώρα το θέμα ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό

Την ανάγκη η λύση  για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο να προχωρήσει στην  πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά και στις επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ  Δρόσσος Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, το οποίο απασχόλησε την τελευταία  συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε αναλυτικά στις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου το θέμα να λήξει άμεσα, ενώ μεταφέροντας πληροφόρηση που είχε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, έκανε γνωστό πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το ΧΥΤΑ Ζακύνθου στην Αθήνα, στην οποία θα προσκληθούν οι αρμόδιοι φορείς από το νησί μας.

«Είναι γνωστό πως μας εγκαλούν για την μη  τήρηση τριών κοινοτικών οδηγιών που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με επιτακτικό τρόπο, αφού δεν αρκούν οι απαντήσεις και τα γράμματα, τα οποία δεν είναι πράξεις» σχολίασε αρχικά ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως το ΕΘΠΖ έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ζήτημα, τονίζοντας πως ΧΥΤΑ και προστατευόμενη περιοχή δεν είναι έννοιες συμβατές.   «Είμαστε στο σημείο μηδέν, αν δεν το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μια κοινή στάση από όλο το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης και θέλουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να βρεθεί λύση» σχολίασε.

Ο ίδιος τόνισε πως σε κάθε περίπτωση πέρα από την προστασία της χελώνας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος γενικότερα.«Θα πρέπει να βρούμε αυτές τις λύσεις και να λάβουμε αυτά τα μέτρα που απαιτούνται για να τηρηθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι που θα προστατεύσουν το περιβάλλον, οπουδήποτε και να λειτουργήσει ο νέος χώρος» σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ για τις αντιδράσεις που φαίνεται να υπάρχουν από την τοπική κοινωνία για την επιλογή του Βραχίωνα, σημείωσε: «Είναι πραγματικότητα, ότι οπουδήποτε γίνεται μια τέτοια παρέμβαση υπάρχουν αντιδράσεις. Γενικώς υπάρχει μια νοοτροπία σε όλους μας, που λέει «μακριά από εμένα». Σήμερα η Τεχνολογία και η σωστή περιβαλλοντική προσέγγιση, δίνει εκείνη τη λύση που καθιστά εφικτή την λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στο Περιβάλλον. Κανείς δε θα ήθελε να υπάρχει πρόβλημα για παράδειγμα στους υδάτινους πόρους ή στην άγρια ζωή. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Ελπίζω πως αυτή την φορά όλες οι συνιστώσες που εμπλέκονται θα μπορέσουν να καταλήξουν στην πιο συμβατή και αρμόζουσα λύση, αφήνοντας κατά μέρος τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Χωρίς πιστώσεις όμως δεν κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από σχέδια επί χάρτου».Τέλος, για τις παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα στον χώρο του Σκοπού στο ΧΥΤΑ ανέφερε πως εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχει κάποια νέα ενημέρωση για το θέμα.«Είχαμε τη διαβεβαίωση πως θα προχωρήσουν άμεσα έργα που υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνουν όπως είναι αυτό της αποκατάσταση του τοιχίου. Αυτή η παρέμβαση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό» σχολίασε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *