Ζάκυνθος

Ικανοποίηση από τους εστιάτορες για τη μείωση του ΦΠΑ

Την ικανοποίηση των επιχειρηματιών εστίασης του νησιού μας, προκάλεσε η είδηση για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κλάδος πλήττεται έντονα από την κρίση αλλά και την στροφή των τουριστών στα πακέτα all inclusive.

Εκ μέρους των επιχειρηματιών του κλάδου, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων στο Τσιλιβή και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Νίκος Μποζίκης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του –Ε- πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η μείωση να μετακυλήσει στον καταναλωτή, με δεδομένο όμως ότι η αύξηση που σημειώθηκε κατά το παρελθόν καλύφθηκε από τα έσοδα των επιχειρήσεων και δεν οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

«Επιτέλους οι φωνές μας εισακούστηκαν. Η αύξηση του ΦΠΑ ήταν ένα μέτρο που εξαρχής μας είχε βρει αντίθετους! Δεν είναι δυνατόν σε περιόδους οικονομικής κρίσης που το εισόδημα έχει μειωθεί πάνω από 30 με 40% και η ανεργία έχει διογκωθεί, να εφαρμόζονται τέτοια μέτρα που φέρνουν στα όριά τους χιλιάδες επιχειρήσεις! Κατά τη γνώμη μου όμως, η ζημιά έχει ήδη γίνει με πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, αφήνοντας  δεκάδες εργαζόμενους  στο δρόμο και τεράστια χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία! Οι οφειλές χτυπούν κόκκινο. Ας  μην ισχυρίζονται κάποιοι πολιτικάντηδες πως έκαναν κάποιο άθλο, γιατί απλά έκαναν το αυτονόητο!» σχολίασε ο κ. Μποζίκης, τονίζοντας πως έστω και αργά μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.  Σχετικά δε με την προοπτική μειωμένων τιμών προς τον καταναλωτή, σχολίασε:

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για τους πελάτες μας, με δεδομένο ότι δεν αυξήσαμε τις τιμές!»

Αναφερόμενος τέλος στην τουριστική κίνηση, σχολίασε πως η εικόνα είναι αρκετά άσχημη, καθώς αν και βρισκόμαστε στη μέση του Καλοκαιριού, ο τζίρος είναι μειωμένος.

«Κρίνοντας από τη Ζάκυνθο, αλλά και από την περιοχή που δραστηριοποιούμαι ειδικότερα, θα έλεγα πως όλοι οι τουρίστες είναι κλεισμένοι στα Ξενοδοχεία. Το μόνο που κάνουν, είναι μια βόλτα στην περιοχή για  να …χωνέψουν το φαγητό τους. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς, κάνοντας μια βόλτα από τις 8.30 μέχρι τις 9.30 το βράδυ, την ώρα δηλαδή που οι ξένοι τουρίστες παίρνουν το δείπνο τους!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μποζίκης, συμπληρώνοντας πως το φαινόμενο είναι πολύ έντονο ειδικά φέτος και ζητώντας να υπάρξει κρατική μέριμνα για το θέμα, ανάλογη με αυτή που υπήρξε για την μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση!

«Όπως υπήρξε κρατική παρέμβαση για το ΦΠΑ, ας γίνει και για τον περιορισμό των all inclusive. Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης αλλά όλους τους κλάδους, όπως είναι τα μπαρ, τα μίνι μάρκετ, ακόμη και ο πρωτογενής τομέας» κατέληξε.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *