Ζάκυνθος

Θετικά τα μηνύματα που ανακοινώθηκαν στην ετήσια εκδήλωση των Συλλόγων ξενοδόχων

Οι πρώτες πληροφορίες για την επερχόμενη τουριστική σεζόν

Ρεπορτάζ: Αγγελική Ξενόφου

Το 2020 μπήκε με καλές προοπτικές για τον τουρισμό στο νησί μας και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τα στοιχεία των κρατήσεων των αεροπορικών εταιρειών για το διεθνές αεροδρόμιο Ζακύνθου, όσο και από τις πληροφορίες που έδωσαν το βράδυ της Κυριακής οι Σύλλογοι ξενοδόχων στην εκδήλωση που έγινε με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Μικρή αύξηση στις αφίξεις αεροσκαφών θα έχει το 2020 το διεθνές αεροδρόμιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες του –Ε- για το 2020 υπάρχει σταθερή και με μικρή άνοδο ζήτηση για τα αεροσκάφη και τις εταιρείες που έρχονται στο νησί μας, κάτι που φαίνεται από τις μέχρι τώρα κρατήσεις σε επίπεδο αεροπλάνων. Τα κενά από την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook κλείνουν από ζήτηση άλλων εταιρειών.

Πριν από την εκδήλωση είχε προηγηθεί συνάντηση των Συλλόγων με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα που βρίσκεται στη Ζάκυνθο τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Η εκδήλωση

Λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ άρχισε η ετήσια εκδήλωση των Συλλόγων ξενοδόχων σε αίθουσα του ξενοδοχείου Παλατίνο στην πόλη, με την παρουσία των αρχών και πολλών επιχειρηματιών. Το λόγο πήραν όλοι οι Πρόεδροι των Συλλόγων και ο καθένας έκανε αναφορά σε κάποιο τομέα δίνοντας έμφαση στα επίμαχα σημεία που αφορούν τον κλάδο.

Το καλωσόρισμα έγινε από τον εκπρόσωπό τους Νίκο Γιακουμέλο που έστειλε ευχές σε όλο τον κλάδο και μίλησε για την ανάγκη ενότητας και αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων του τόπου μας. Με την ευκαιρία έστειλε συλλυπητήρια για το χαμό του ξενοδόχου Δ. Μάργαρη, πατέρα του Δημήτρη και του Γιώργου.

Οι Βρετανοί κλείνουν ταξίδια και υπάρχει αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα

Ακολούθως πήρε το λόγο η Πρόεδρος των ξενοδόχων του Λαγανά Χριστίνα Τετράδη η οποία μετά τις ευχές αναφέρθηκε στη νέα κυβέρνηση λέγοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε μία κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται πως ο τουρισμός είναι ο πυλώνας της οικονομίας και αυτό το στηρίζει με πράξεις. Μετά έδωσε στοιχεία για τη χρονιά που έφυγε και είπε πως το 2019 έκλεισε θετικά με πρόσημο +3,9% για όλη τη χώρα σε επίπεδο επιβατών, ενώ το Ιόνιο κρατήθηκε χαμηλά λόγω της Κέρκυρας που έριξε το ισοζύγιο. Οι εισπράξεις έκλεισαν στο +13%, όμως υπήρξαν χτυποκάρδια από την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook. Παρόλα αυτά το ελληνικό τουριστικό προϊόν κρατά τη δυναμική του και από την αγγλική αγορά θα έχουμε μεγάλη αύξηση.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το BREXIT αν και βλέπουμε πως οι Βρετανοί κλείνουν ταξίδια και υπάρχει αύξηση για την Ελλάδα. Ο ΕΟΤ έβγαλε έγκαιρα το πακέτο για την τουριστική προβολή και αυτό είναι σημαντικό για τις κρατήσεις. Όμως ζητούμενο δεν είναι τα ρεκόρ των αφίξεων γιατί πρέπει να οργανώσουμε τις υποδομές και τη διαχείριση της καθημερινότητας. Πρόβλημα είναι το κλειστό ναυάγιο που είναι σήμα κατατεθέν για τον τουρισμό μας και πρέπει να ανοίξει και να λειτουργήσει εύρυθμα και με ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Τετράδη.

Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίων Θεόδωρος Κολπονδίνος αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε λύση στα προβλήματα του νησιού όπως η διαχείριση των αποβλήτων, τα ανύπαρκτα αποχετευτικά δίκτυα, η έλλειψη νερού, τα σκουπίδια κλπ.

Αποκτήσαμε και 2η βόμβα έτοιμη να εκραγεί, είπε για το Λίβα, ενώ ζήτησε ενημέρωση από το Δήμο σημειώνοντας πως τα λύματα δεν πρέπει να οδηγούνται στη θάλασσα. Έκανε αναφορά στην έλλειψη Γαλάζιων Σημαιών και στα πολλά τροχαία ατυχήματα, στην ανάγκη να έχουμε ολοκληρωμένο δίκτυο νερού και στις πολιτικές αντιπαλότητες που υπήρξαν στο Νοσοκομείο μας. Ζήτησε να κατασκευαστεί η προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια και να δούμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Αλυκών Άκης Ποταμίτης ήταν ο επόμενος ομιλητής που ευχήθηκε υγεία, προκοπή και ευημερία και έκανε την πρώτη μνεία λέγοντας πως χρειάζεται να προσέχουμε όλοι ως κόρη οφθαλμού τη φέρουσα ικανότητα του τόπου μας και την αειφορική ανάπτυξη. Έδωσε στοιχεία των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων σημειώνοντας πως με αυτά πρέπει να διαχειριστούμε το νερό μας και τα απόβλητα τα οποία δεν μπορούν να πηγαίνουν ανεπεξέργαστα σε θάλασσες και αλλού.

«Οι ιδιώτες έχουν ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης και η επίσημη πολιτεία αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα το προϊόν να κινδυνεύει να καταρρεύσει» ανέφερε ο κ. Ποταμίτης που ζήτησε να αναδειχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της ύδρευσης για να μην κατηγορούνται οι ξενοδόχοι.

Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων της δημοτικής ενότητας Ζακυνθίων Χρήστος Ξένος αναφέρθηκε στα θετικά που προσφέρει σε μία οικονομία ο τουρισμός σε αντιδιαστολή με τον πρωτογενή τομέα, είπε ότι το συνάλλαγμα που μπαίνει κάθε χρόνο στο νησί είναι 650 εκ. € και ότι οι ξενοδόχοι είναι περήφανοι για την ανάπτυξη που έφεραν στη Ζάκυνθο. Κάνοντας αναφορά στο χθες θύμισε την εποχή που το αεροδρόμιο του νησιού μας έγινε διεθνές και άνοιξαν οι πόρτες στον εξωτερικό τουρισμό.

Ο κ. Ξένος ενημέρωσε για τη δημιουργία Διοικούσας Επιτροπής που θα έχει στους κόλπους της τους Συλλόγους ξενοδόχων και για τη δημιουργία ενός οργανωτικού σχήματος που θα αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες. Επίσης θα συσταθεί γραφείο τύπου με ένα δημοσιογράφο.

Ακολούθησε η βράβευση ενός από τους πιο παλιούς ξενοδόχους της Ζακύνθου, του κ. Παναγιώτη Μάργαρη που έχει το ξενοδοχείο ΝΤΙΑΝΑ στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Έγινε η κοπή της πίτας και μετά οι ομιλίες των τοπικών αρχών.

ERMISNEWSROOM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *