Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στους κόλπους της Ν.Δ. και σε θέσεις μάχης τοποθετούνται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων που συνέρχονται για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Tόσο, πάντως, ενόψει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης, όσο και της Πολιτικής Επιτροπής, που θα ακολουθήσει την προσεχή Κυριακή, στον έντονο εσωκομματικό προβληματισμό που αναπτύσσεται κεντρικό ζήτημα αποτελεί οι παρασκηνιακές συζητήσεις που ξεκίνησαν από την επομένη των εκλογών για την αλλαγή στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας.
Η αρχική, ωστόσο, δυναμική που είχε λάβει το ζήτημα της διαδοχής του κ. Αντώνη Σαμαρά, ανακόπηκε αφενός από το κλίμα πολιτικής αστάθειας που εκπέμπεται από τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας και αφετέρου από τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Χωρίς, κατά την προσφιλή του τακτική, να εκφραστεί δημοσίως, ο κ. Καραμανλής φρόντισε να στείλει ηχηρά μηνύματα ότι δεν υποθάλπει τις κινήσεις αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά, φρενάροντας τις διαθέσεις για επιτάχυνση των εξελίξεων που είχαν εκδηλώσει ορισμένοι από τους εν δυνάμει δελφίνους, καθώς και άλλοι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μη συναντήσει την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ηγήθηκε της πρώτης πρωτοβουλίας για την αρχηγική αμφισβήτηση με το δείπνο των 14 στελεχών που οργάνωσε προς εβδομάδων. Ο ίδιος, αντιθέτως, αποδέχθηκε μερικές ημέρες αργότερα πρόσκληση για συνάντηση στην οικία του κ. Σαμαρά, κατά την οποία, όπως ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, αφενός παρέσχε στον διάδοχό του τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει κανείς την εξουσιοδότηση να ομιλεί εκ μέρους του και, αφετέρου, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να εμποδίσει οποιονδήποτε να εκφράζει τις απόψεις του.
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι από το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ δεν έχει ξεχωρίσει μια ορισμένη υποψηφιότητα ικανή να συσπειρώσει όλους όσοι τάσσονται υπέρ της διαδοχής, είναι αμφίβολο αν θα ανοίξει το θέμα στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ο.