Ζάκυνθος

Η πρώτη βαριά καμπάνα για το ΧΥΤΑ στο Σκοπό

 

Πρόστιμο 105.850 ευρώ επέβαλε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Τριάντης, μετά από εισήγηση του επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Δρ. Παναγιώτη Μέρκου, για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ζακύνθου, ο οποίος βρίσκεται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, στον κόλπο του Λαγανά.

Το πρόστιμο επεβλήθη στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ζακύνθου, διότι συνεχίζεται η λειτουργία της χωματερής, αλλά και η επέκτασή της, παρότι τελούσε σε καθεστώς αποκατάστασης, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις. Επίσης, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν πλημμελή λειτουργία του ΧΥΤΑ και διαχείριση των υγρών αποβλήτων, διαφυγή στραγγισμάτων σε παρακείμενο ρέμα και άλλες παραβάσεις.

Το ζήτημα με τον ΧΥΤΑ Ζακύνθου απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2002, οπότε η χώρα μας είχε καταδικαστεί για αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας. Επειδή όμως, οι αρμόδιοι δεν έβαλαν μυαλό, η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο καθώς βρίσκεται για δεύτερη φορά στο εδώλιο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το ίδιο θέμα.

Συνολικά, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων ενέκρινε την επιβολή προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, σε 13 μονάδες, συνολικού ύψους 403.750 ευρώ. Οι κυριότερες αφορούν ζητήματα διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών, αστικών και άλλων αποβλήτων, υπερβάσεις τιμών εκπομπών, παράνομη διάνοιξη δρόμου και μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *