Ζάκυνθος

Η πορεία της Μαθητικής Μαντολινάτας – Χορωδίας Ζακύνθου

Συναυλία δίνει σήμερα το βράδυ στο Λόφο του Στράνη η Μαθητική Μαντολινάτα-Χορωδία Ζακύνθου σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Περιωφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την ίδια τη χορωδία.

Η Μαθητική Μαντολινάτα – Χορωδία Ζακύνθου είναι η παλαιότερη παιδική – εφηβική χορωδία και μαντολινάτα στο νησί. Ιδρύθηκε το 1960 από το δάσκαλο και μουσικό Τάση Λευτάκη, γνώρισε μέρες ακμής με τον κορυφαίο μουσικοδιδάσκαλο Στάθη Αρβανιτάκη και συνεχίζει  τα τελευταία πενήντα χρόνια την επιτυχημένη πολιτιστική της πορεία, έχοντας θρέψει γενιές και γενιές ζακυνθινών. Μαθητές της υπήρξαν  ο αείμνηστος Δημήτρης Λάγιος, ο Δημήτρης Μαρίνος που διαπρέπει στην Αμερική με το μαντολίνο και άλλοι περιώνυμοι ζακυνθινοί

Αποτελεί  μη κερδοσκοπικό Σωματείο με σκοπό τη δωρεάν εκμάθηση μουσικών οργάνων – κυρίως μαντολίνου και κιθάρας – σε νεαρούς μαθητές. Διατηρεί, επίσης, τη  μικτή εφηβική χορωδία. Συνολικά, ενεργά μέλη είναι περίπου σαράντα μαθητές – αγόρια και κορίτσια – των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού, αλλά και του Γυμνασίου ή του Λυκείου.

Κατά κύριο λόγο, αποβλέπει στη διατήρηση και συνέχιση της πολιτιστικής παράδοσης της Ζακύνθου. Επιδιώκει, επίσης, να κάνει ευρύτερα γνωστή σε όλη την Ελλάδα  – και όχι μόνο –αυτή την ιδιαίτερη επτανησιακή μουσική κληρονομιά. Τελευταία έχουν ενταχθεί στο ρεπερτόριο της Μαντολινάτας και έργα σύγχρονων ζακυνθινών  και μη δημιουργών, με στόχο το συνταίριασμα του παρελθόντος με το παρόν.

Για την επίτευξη των στόχων της η Μαντολινάτα συνεργάζεται και με άλλους πολιτιστικούς φορείς, έχει επιτυχημένες καλλιτεχνικές παρουσίες και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες και φεστιβάλ, τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Σήμερα, σε μια εποχή αρνητισμού, φθοράς, ακόμα και απαξίωσης αρχών και αξιών, το αιρετό, πενταμελές  Διοικητικό Συμβούλιο  καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει τη Μαθητική Μαντολινάτα και για να περάσει το μήνυμα, κυρίως στους  εφήβους – μαθητές, ότι η ενασχόληση με την τέχνη και τον πολιτισμό βοηθάει τον καθένα μας να βρει την “προσωπική του άνοιξη”.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *