Κοινωνία

Η Περιφερειάρχης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια

“Ξεκινά στρατηγική διαχείρισης και όχι μιζέρια” – Επικαιροποιείται η μελέτη για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλα τα Ιόνια Νησιά βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που έγινε με τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και μεταξύ άλλων έγινε γνωστό πως η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» έδωσε την έγκριση για την διακήρυξη του έργου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Ζάκυνθο και επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του έργου!

Το θέμα τέθηκε με επερώτηση του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης και η επικεφαλής της παράταξης Αλεξάνδρα Μπαλού, παίρνοντας το λόγο έθιξε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλα τα νησιά, με την συσσώρευση των απορριμμάτων στους χώρους όπου γίνεται δεματοποίηση, όπως στο Λίβα. Μάλιστα στην Λευκάδα ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε σχολείο, του οποίου οι μαθητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις.

Η επερώτηση που έθεσε στην συνεδρίαση η κ. Μπαλού αναφέρει: «Σε όλα τα νησιά (εκτός Κεφαλονιάς) η κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων επιδεινώνεται. Τα δέματα από την ενδιάμεση διαχείριση, Λευκίμμη, Τεμπλόνι, Λίβας, Λευκάδα, όπως ήταν αναμενόμενο σκίζονται με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Στη Λευκάδα μάλιστα τα δέματα βρίσκονται δίπλα σε σχολείο , και οι μαθητές βρίσκονται γι αυτό το λόγο σε κινητοποιήσεις. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλοί πανηγυρισμοί από πολλές πλευρές για την ‘’λύση ‘’ της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ζητάμε πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις αυτές , το ακριβές περιεχόμενο της ‘’λύσης’’ και τα μέτρα της Περιφέρειας σε σχέση με τον ΠΕΣΔΑ και τις αναγκαίες τροποποιήσεις που απαιτούνται με βάση τις δηλώσεις σας» και συμπλήρωσε πως η κ. Κράτσα θα πρέπει να εξηγήσει που στηρίζει την αισιοδοξία της για λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει όλα τα νησιά.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα απάντησε ξεκινώντας με την κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα και εξήρε την καλή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των τριών Δημάρχων του νησιού για να δοθεί λύση. Σημείωσε πως η ανησυχία για τις εξελίξεις είναι κατανοητή και προσέθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει και μια ανάλογη προετοιμασία και για την Κεφαλονιά, έστω και αν το πρόβλημα δεν είναι ορατό προς το παρόν.

«Υπάρχει η θετική εξέλιξη της απόφασης που έλαβε ο φορέας διαχείρισης της μονάδας στην Κοζάνη για την μεταφορά των απορριμμάτων από την Κέρκυρα μέχρι να ολοκληρωθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Τεμπλόνι» ανέφερε η Περιφερειάρχης σημειώνοντας πως η κατάσταση αυτή θα αποσυμφορήσει την κρίση που υπάρχει στο νησί και συμπληρώνοντας πως στην Κέρκυρα ξεκινά μια στρατηγική διαχείριση και σταματά η μιζέρια.

Ειδικά για τη Ζάκυνθο σημείωσε πως ήμερα η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που λειτουργεί είναι μια προσωρινή μονάδα έως ότου κατασκευαστεί και λειτουργήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση που περιλαμβάνει το εργοστάσιο επεξεργασίας και ανάκτησης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων

«Το εργοστάσιο της Ζακύνθου δημοπρατείται ενώ κατασκευάζεται ο δρόμος πρόσβασης στην εγκατάσταση» ανέφερε, ενώ για την Λευκάδα χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση και επιτρέπει την συμμετοχή ενός Δήμου σε ΦΌΔΣΑ όμορης Περιφέρειας.

Η Περιφερειάρχης ανέφερε πως τα έργα που προχωρούν θα πρέπει να εξελιχθούν παράλληλα με την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, λειτουργίας πράσινων σημείων ενώ ειδικά για τη Ζάκυνθο υπογράμμισε πως παραμένει σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό.

«Πρέπει να γίνει η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ και πρόκειται για ένα έργο περίπου 500.000 ευρώ. Η μελέτη για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ επικαιροποιείται για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανάγκη. Το θετικό είναι πως η βιολόγηση λειτουργεί και δεν υπάρχει ο κίνδυνος τα στραγγίδια να φτάνουν στην θάλασσα, γεγονός εγκληματικό ειδικά σε μια προστατευόμενη περιοχή» σημείωσε.

Θυμίζουμε πως ο Σύλλογος Προστασίας του Βραχιώνα ζητά από την Περιφερειάρχη να έχει μια εικόνα για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην Μονάδα Επεξεργασίας στο Λίβα, την οποία θεωρούν πως αν γνώριζε θα ήταν λιγότερο αισιόδοξη και θα επιδιώξουν να επισκεφτεί την περιοχή στο περιθώριο της επίσκεψής της στη Ζάκυνθο.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Ένα σχόλιο

  1. Σε ότι αφορά στο ιστορικό του προβλήματος της κάκιστης διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων του Δήμου στο Λίβα, σε προηγούμενο σχολιασμό μου σημείωνα και τα εξής:
    <>,_

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *