Της Αγγελικής Ξενόφου
Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να εξεταστεί στην υπόθεση αγοραπωλησίας των ορεινών είναι η ύπαρξη ενός χαρακτηρισμένου μεταβυζαντινού μνημείου μέσα στην επίμαχη περιοχή και πρόκειται για την παλιά Μονή του Αγίου Γεωργίου την οποία δεν έλαβαν υπόψη όσοι με τη στάση τους βοήθησαν σε ενέργειες που ελέγχονται για τη νομιμότητά τους.
Για τις εξελίξεις μίλησε στον –Ε- ο δικηγόρος Διονύσης Γκούσκος που έχει αναλάβει νομικά την υπόθεση και την Μ. Δευτέρα κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για λογαριασμό της εκκλησίας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου με τα οποία ζητά την ακύρωση του συμβολαίου.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που αναλήφθησαν αμέσως μόλις έγινε ευρέως γνωστό το θέμα της αγοραπωλησίας ο κ. Γκούσκος είπε: «Η πρώτη ενέργεια έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η ποινική έρευνα που έκανε ο Εισαγγελέας Εφετών του Οικονομικού Εγκλήματος είναι στην ολοκλήρωσή της και εκτίμησή μου είναι πως δεν θα αργήσουν και οι ποινικές διώξεις. Αυτό είναι το ποινικό κομμάτι.
Τα ασφαλιστικά που καταθέσαμε τη Μ. Δευτέρα και εκδικάζονται σε λίγες ημέρες, έχουν στόχο να εμποδιστεί η φερόμενη ως αγοράστρια εταιρία σε οποιαδήποτε νομική ή πρακτική παρέμβασή της μέχρι να ακυρωθεί το συμβόλαιο. Με τα στοιχεία που εμείς έχουμε εξεύρει το συμβόλαιο είναι άκυρο».
Τους μήνες που προηγήθηκαν έγινε έρευνα σε αρχεία εντός κι εκτός Ελλάδος για να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα προσκομιστούν στο Δικαστήριο με στόχο την ακύρωση της αγοράς.
Για το θέμα αυτό ο κ. Γκούσκος δήλωσε: «Τα ασφαλιστικά είναι η ταχύτερη δικαστική διαδικασία και κατατείνει στην εξασφάλιση των αξιώσεων των διεκδικούντων και στην παρεμπόδιση ενεργειών από πλευράς αγοράστριας εταιρείας για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Από εκεί και πέρα το τακτικό Δικαστήριο σε επόμενη ενέργειά μας, που θα είναι η αγωγή ακύρωσης του συμβολαίου θα κρίνει την ακυρότητα. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών θα γίνει στις 20 Απριλίου. Για να είμαστε ακριβείς σε ότι λέμε και για να σταθούν αυτά στα Δικαστήρια που ασχολούνται με σοβαρές υποθέσεις, κάναμε έρευνα στο αρχείο της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και στο αρχείο της Μονής Αναφωνητρίας για να δούμε τι εγγραφές έχουν γίνει στο ιδιοκτησιακό από το 15ο αιώνα και μετά στους κώδικες. Αυτά είναι καταγεγραμμένα και κανείς δεν μπορεί να παραπλανήσει κανέναν. Αλλά δεν περιοριστήκαμε σε αυτό. Κάναμε έρευνα στα αντίστοιχα αρχεία της Βενετίας που αφορούν τη Ζάκυνθο και στα γενικά Αρχεία του κράτους. Ο συνδυασμός αυτών των ερευνών κατέληξε στην αίτηση των ασφαλιστικών”
Ερωτηθείς για την ύπαρξη χαρακτηρισμένου από την αρχαιολογική υπηρεσία μνημείου μέσα στην έκταση που αγοράστηκε ο κ. Γκούσκος δήλωσε: «Είναι γνωστό στην κοινή γνώμη της Ζακύνθου και σε όλους τους ενδιαφερομένους ότι το μείζον χαρακτηρισμένο μεταβυζαντινό μνημείο από 20ετίας περίπου, είναι η παλιά Μονή του Αγίου Γεωργίου με την εκκλησία που περιέκλειε και είναι στο νότιο μυχό του κόλπου του Ναυαγίου. Αυτό από μόνο του, ότι δηλαδή περιλαμβάνεται στην δήθεν πωληθείσα έκταση οδηγεί σε ακυρότητα του συμβολαίου. Το μνημείο αυτό είναι εκτός συναλλαγής και το ότι περιλαμβάνεται στην πωληθείσα έκταση καθιστά το συμβόλαιο πλήρως άκυρο. Περί των εγγράφων αυτών όφειλαν και εκείνοι που πούλησαν και εκείνοι που αγόρασαν να είναι γνώστες γιατί όταν κάνει κανείς μία τέτοια σοβαρή συναλλαγή και υποτίθεται πως κατατείνεις και σε μία σοβαρή επένδυση, τα εξετάζεις αυτά. Δηλαδή κοιτάζεις αν υπάρχουν μνημεία, ρέματα, αιγιαλός και παραλία, αυθαίρετα κτίσματα».