Ένας μεγάλος αριθμός από νεκρά ψάρια, κυρίως ροφοί και λαβράκια, που έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στη Ζάκυνθο, έχει κινητοποιήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που είναι το Τμήμα Κτηνιατρικής, το Τμήμα Αλιείας αλλά και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός ψαριών έχει εντοπιστεί στον κόλπο του Λαγανά.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι θάνατοι των ψαριών οφείλονται στην «ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια» ή αλλιώς στην ιογενή νευρική νέκρωση, μια νόσο των ψαριών που έχει κάνει την εμφάνισή της και στο νησί μας.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι πως η ασθένεια αυτή δεν έχει επίδραση στον άνθρωπο που θα έρθει σε επαφή ή θα ακόμη και θα φάει το ψάρι που νοσεί, ωστόσο οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο προσεκτικά, καθώς έχει επιπτώσεις στον πληθυσμό των ψαριών και ειδικά σε μια περιοχή με έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, όπως είναι η θάλασσα της Ζακύνθου. Η νόσος δεν περιλαμβάνεται στα υποχρεωτικής δήλωσης νοσήματα των ψαριών και δεν έχει σχέση με τη δημόσια υγεία, καθώς δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Την περασμένη Δευτέρα, δείγμα τριών ψαριών που βρέθηκαν νεκρά σε παραλίες της Ζακύνθου εστάλησαν για εξέταση τόσο στο Εθνικό Εργαστήρι Αναφοράς, όσο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεδομένου ότι το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας διαθέτει εργαστήρια.
Το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο στη Ζάκυνθο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε και αναφορές για νεκρά ψάρια έφτασαν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα δείγματα που εστάλησαν για έλεγχο.
Τα ψάρια που προσβάλλονται από αυτή την ασθένεια παρουσιάζουν νευρικά συμπτώματα που εκδηλώνονται με ανωμαλία στην κολύμβηση και μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε λήθαργο, παραμένοντας ακίνητα είτε στην επιφάνεια ή στον πυθμένα Τα άρρωστα ψάρια παρουσιάζουν συμπτώματα υπερκινητικότητας όταν ενοχληθούν. Επίσης παρουσιάζουν αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή με απόρροια την τύφλωση (αμφιβληστροειδοπάθεια).
Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, όταν το Νοέμβρη του 2011 είχαν εντοπιστεί ανάλογα κρούσματα στο νησί,
«Είναι νόσος των ψαριών με παγκόσμια εξάπλωση. Έχει διαπιστωθεί σε 28 τουλάχιστον είδη ψαριών, που ανήκουν σε 10 οικογένειες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ψάρια της οικογένειας Serranidae στην οποία ανήκουν οι ροφοί, οι στήρες και οι σφυρίδες.
Ο ιός απομονώθηκε για πρώτη φορά γύρω στα 1990 σε ένα χωριό της Ιαπωνίας, το Nodamura, από όπου πήρε το όνομά της η οικογένεια στην οποία ανήκει ο ιός (Nodaviridae). Μεταδίδεται τόσο οριζόντια (από ψάρι σε ψάρι και με το πλαγκτόν) όσο και κάθετα (από τους γεννήτορες στους απογόνους, μέσω των αυγών).
Στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στα 1995 και έκτοτε προκαλεί περιοδικά κρούσματα σε άγριους και εκτρεφόμενους ιχθυοπληθυσμούς. Στα ψάρια της ανοικτής θάλασσας εκδηλώνεται συνήθως περί τα μέσα του φθινοπώρου με την πτώση της θερμοκρασίας. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί στον Πόρο, Μέθανα, Μαλλιακό κόλπο, Πρέβεζα ΄ΛΕΥΚΑΔΑ (2011) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (2012), όπου περιοδικά προκαλεί θανάτους τόσο σε ψάρια της ανοικτής θάλασσας (ροφούς, στήρες, σφυρίδες) όσο και σε ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών (λαβράκια)».
Να σημειωθεί τέλος, πως ο ιός φαίνεται να εμφανίζεται σε νερά που έχουν υψηλή θερμοκρασία και έτσι εξηγούνται τα κρούσματα στον κόλπο του Λαγανά.