Ελλάδα

Η λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης σκουπιδιών σε ένα άλλο Δήμο

 

Ταξίδι στην Καλαμάτα έγινε χθες από πολυμελή ομάδα Ζακυνθινών που οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Καθαριότητας με σκοπό την ενημέρωση για τη λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης των σκουπιδιών.

Η μονάδα λειτουργεί στο βουνό στην απομακρυσμένη από την πόλη περιοχή Μαραθόλαγκα και υπάρχει συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με ιδιωτική εταιρεία για να γίνει η διαχείριση των σκουπιδιών.

Η μονάδα δέχεται με τα απορριμματοφόρα του Δήμου τον όγκο των σκουπιδιών που συγκεντρώνονται από ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Καλαμάτας και στη συνέχεια αναλαμβάνει τη διαλογή των ανακυκλώσιμων, ενώ τα υπόλοιπα οργανικά γίνονται κομπόστ το οποίο διατίθεται σε αγρότες και κατοίκους.

Η μονάδα λειτουργεί σε μικρό χώρο όπου βρίσκονται τα μηχανήματα, έχει περιορισμένη όχληση αλλά υπάρχει επιπλέον κόστος το οποίο πληρώνει ο Δήμος. Για να εφαρμοστεί στη Ζάκυνθο πρέπει να εξευρεθεί χώρος στον οποίο θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα καθώς η περιοχή του αεροδρομίου που είναι οι εγκαταστάσεις του Συνδέσμου δεν μπορεί να πάρει άδεια.

Η ξενάγηση

Στο χώρο λειτουργίας της μονάδας ανέλαβε την ξενάγηση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας RAM EUROPE Θεόδωρος Ρέντζος. Πρόκειται για την εταιρεία που έχει αναλάβει την λειτουργία του κινητού κέντρου και εκτός από την Καλαμάτα στην οποία δραστηριοποιείται 3 χρόνια, υπάρχει αντίστοιχη δράση και σε άλλους νομούς της χώρας.

Μιλώντας στον –Ε- ο κ. Ρέντζος ανέφερε ότι ο χώρος δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από τα απορριμματοφόρα του Δήμου και μετά γίνεται διαχωρισμός. Καθημερινά η μονάδα δέχεται 110 με 120 τόνους σκουπιδιών και η διαδικασία έχει τα εξής στάδια: πρώτα γίνεται τεμαχισμός και διαχωρισμός των σκουπιδιών σε μικρότερα κομμάτια. Μετά πηγαίνουν στο δεύτερο κατά σειρά μηχάνημα που είναι ο διαχωριστής για να βγουν τα οργανικά. Στο τέλος υπάρχει ένα κινητό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών όπου η εργασία γίνεται χειρωνακτικά και από εκεί βγάζουν αυτά που θα πάνε για ανακύκλωση. Το υπόλειμμα που είναι 15%, δεματοποιείται και χρησιμοποιείται για ενεργειακούς σκοπούς. Τα υλικά που πριν ήταν σκουπίδια, αφού διαχωριστούν, μετά κατηγοριοποιούνται. Η διαδικασία γίνεται καθημερινά και δεν υπάρχουν υγρά.

Ο κ. Ρέντζος ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και εκλεγμένων ενώ αρκετές εξειδικευμένες ερωτήσεις έγιναν από υπαλλήλους. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, η περιοχή του Δήμου Καλαμάτας η οποία εξυπηρετείται έχει 75.000 κατοίκους. Ανέφερε ότι μια τέτοια μονάδα μπορεί να λειτουργήσει στη Ζάκυνθο, αν λάβουμε υπόψη τους κατοίκους που υπάρχουν στο νησί χειμώνα και καλοκαίρι.

Για το κομπόστ είπε ότι διαθέτει πιστοποιητικά πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική χρήση, δηλαδή για λίπασμα στις καλλιέργειες. Η ζύμωση για να γίνει το κομπόστ είναι 8 με 9 εβδομάδες.

Ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει στην εταιρεία 65 ευρώ τον τόνο σκουπιδιών για την επεξεργασία που κάνει.

 

Οι συμμετοχές

Την επίσκεψη οργάνωσε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Ανδρέας Ξένος, ο τεχνικός Διευθυντής Θεόδωρος Κάρδαρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Αντίοχος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Γαργαλέας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Τσιριγώτης, νεοεκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από το συνδυασμό του Δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά, υπηρεσιακοί παράγοντες από το Δήμο και την Περιφέρεια. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι από το Γραφείο Περιβάλλοντος, από το Υγειονομικό, από την Πολεοδομία, αλλά και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *