Τον Αύγουστο οι περισσότερες τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες κάνουν χρήση διάταξης νόμου που τους επιτρέπει να κλείνουν για δύο εβδομάδες προκειμένου να κάνουν διακοπές οι εργαζόμενοι και να συντηρηθούν τα τυπογραφικά μηχανήματα.
Ο φετινός Αύγουστος όμως επεφύλαξε στους εκδότες και τους δημοσιογράφους της περιφέρειας μια πολύ δυσάρεστη έκπηξη.
Την δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες. Με τροπολογία της κυβέρνησης σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που θα κληθεί να ψηφίσει το β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, καταργείται η δημοσίευση των συμβάσεων του δημοσίου που γίνεται σταθερά εδώ και πενήντα χρόνια. Πριν λίγους μήνες με άλλη τροπολογία καταργήθηκε η δημοσίευση των ισολογισμών των Ανωνύμων εταιρειών στον τύπο.
Οι επιπτώσεις από τις δύο αυτές ενέργειες της κυβέρνησης είναι καταλυτικές σε δύο τομείς.
Πρώτον αποδυναμώνεται πλήρως η έννοια της διαφάνειας και της δημοσιότητας τόσο των οικονομικών αποτελεσμάτων των Ανωνύμων εταιρειών όσο και των διαγωνισμών που εκτελεί το Δημόσιο και δεύτερον αποδυναμώνονται οι τοπικές εφημερίδες οι οποίες θα πρέπει, για να επιβιώσουν, ή να υπερδιπλασιάσουν την τιμή πωλησής τους ή να κλείσουν.
Και επειδή στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση στην τιμή πώλησης των εφημερίδων, το πιθανότερο που μπορεί να συμβεί είναι να κλείσουν οι περισσότερες τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν στηρίξει την λειτουργία τους σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Από μια τέτοια εξέλιξη σοβαρά ζημιωμένη θα βγεί συνολικά η ελληνική περιφέρεια η οποία θα χάσει ορισμένους, πραγματικούς, πυλώνες της περιφερειακής ανάπτυξης.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στις εφημερίδες και τα τυπογραφεία θα μείνουν άνεργοι και η ενημέρωση της κοινής γνώμης θα περιορισθεί δραματικά προς όφελος όλων εκείνων που επιθυμούν να λειτουργούν και να ενεργούν ανεξέλεγκτα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Το όφελος όλων εκείνων που υποστήριξαν ή υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη, σε ότι αφορά τον περιφερειακό τύπο είναι το εξής:
Μια μέση δημοσίευση ενός έργου, ακόμα κι αν ο προϋπολογισμός του είναι μερικά εκατομμύρια ευρώ, κοστίζει από 50 έως 200 ευρώ ενώ ένας ισολογισμός ποτέ δεν κόστισε περισσότερο από 100 ευρώ, όταν τα ΦΕΚ και οι πάσης φύσεως άλλες δημοσιεύσεις κοστίζουν περισσότερο από 1000 ευρώ.
Αρα έναντι ευτελών ποσών η κυβέρνησης επιλέγει την εξόντωση του περιφερειακού τύπου που για όλους εμάς δεν είναι παρά η εξόντωση της ελευθεροτυπίας και όχι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως ψευδώς διατείνονται.
Οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί είναι πάρα πολλές.
Τα περισσότερα κόμματα αλλά και πολλοί βουλευτές από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αντιδρούν με πολύ λογικά επιχειρήματα.
Επιχειρήματα που έχουν σχέση με την ιστορία του τύπου στην περιφέρεια, την δημοκρατική λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και την διαφάνεια στις αποφάσεις του δημοσίου και των δημοσίων φορέων.
Μέχρι χθες το απόγευμα ακόμα δεν είχε τεθεί προς ψήφιση η επίμαχη τροπολογία.
Ολες οι ενδείξεις μας πείθουν ότι η τροπολογία αυτή δεν θα περάσει. Εάν όμως περάσει θα είναι μια εξέλιξη μαύρη για τον περιφερειακό τύπο και ντροπής για την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που λίγες ώρες νωρίτερα η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή πέρασε τροπολογία με την οποία ευνοούνται σκανδαλωδώς τα υπερχρεωμένα ολιγοπώλια της αθηναϊκής τηλε-πληροφόρησης, αυτά δηλαδή που σταθερά και μόνιμα παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Για όλα αυτά αγαπητοί φίλοι αυτό τον Αύγουστο όχι μόνο δεν κάνουμε διακοπές αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του περιφερειακού τύπου κατεβήκαμε – Αυγουστιάτικα – σε απεργία!
Να μην μας ξανατύχει δηλαδή!
Α.Ξ.
Αφήστε ένα σχόλιο
Αφήστε ένα σχόλιο