Από την εκδήλωση WWF. Πλατύφορου, περιβαλ. κέντρου – Απειλείται και το Θαλάσσιο Πάρκο από τις πυρκαγιές
Της Αγγελικής Ξενόφου
Σε εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα της συνέργειας τριών φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Το WWF Ελλάς, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος» πραγματοποίησαν την ενημερωτική εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου Παλατίνο και εκεί παρουσίασαν τη δουλειά που έχει γίνει για να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή για το κοινό και περιελάμβανε τις εξής θεματικές: αρχικά παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς που αφορούν στο περιβάλλον και την αειφορία. Στη συνέχεια, έγινε μία παρουσίαση των δασικών πυρκαγιών που ξεσπούν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, αναφέρθηκαν τα αίτια που τις προκαλούν και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα δασικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες. Τέλος, η συζήτηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόληψης από τους ίδιους τους πολίτες καθώς και σε πρακτικούς τρόπους προστασίας των κατοικιών.

Η Πρόεδρος του «Πλατύφορου» Χαρίκλεια Μινώτου καλωσόρισε όσους παρευρέθηκαν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και έδωσε στοιχεία για το περιεχόμενό της.
Είπε ότι το google για τις δασικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο έχει 350.000 διαφορετικές καταχωρήσεις και ότι είναι πολλές οι προκλήσεις της συζήτησης. Παρουσίασε φωτογραφίες από διαφορετικά σημεία της Ζακύνθου με καμένα δάση, με πράσινο και με μοναχικά δέντρα που αντιστέκονται στην καταστροφή, ενώ ανέφερε πως οι φωτιές επηρεάζουν την οικονομία ενός τόπου και ειδικά στο νησί μας επηρεάζουν τον τουρισμό.

Μετά μίλησε η Αγγελική Δαλακιάρη από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Λιθακιάς και ανέπτυξε το θέμα «Η εκπαιδευτική δράση του ΚΠΕ Λιθακιάς για το περιβάλλον και την αειφορία». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο θεσμό των περιβαλλοντικών κέντρων και στα προγράμματα που υλοποιούνται. Στην Ελλάδα έχουμε 53 κέντρα και στο ιόνιο έχουμε 3 που βρίσκονται στην Κέρκυρα, στην Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Τα προγράμματα που υλοποιούνται στο νομό μας είναι σε 4 ενότητες, δηλαδή σεισμοί, περιβάλλον, τοπική ιστορία και περιπατητικές διαδρομές.

Ο συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ηλίας Τζηρίτης ανέπτυξε το θέμα «Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Μεσόγειο». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, κάθε χρόνο καίγονται 260 χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα σε 1500 πυρκαγιές που εκδηλώνονται. Το ετήσιο κόστος των πυρκαγιών είναι 3 δις € αλλά μπορεί να αυξηθεί και επίσης έχουμε ατυχήματα με τους πυροσβέστες.
Πάνω από το 90% των πυρκαγιών σε Μεσογειακό επίπεδο οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα στοιχεία, η κλιματική αλλαγή θα φέρει στο άμεσο μέλλον σφοδρότερες και μεγαλύτερες σε έκταση δασικές πυρκαγιές ενώ η αντιπυρική περίοδος θα είναι πιο εκτεταμένη και με περισσότερες ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

«Η Ζάκυνθος έχει τις δριμύτερες πυρκαγιές από όλο το Ιόνιο» ανέφερε ο κ. Τζηρίτης που είπε πως ανάλογα με την αιτία κάθε μίας φωτιάς πρέπει να βρεθεί και η θεραπεία.