Ζάκυνθος

Η εκδήλωση «Ο μαστός σας η υγεία σας» στο Πνευματικό Κέντρο

Με την συμμετοχή πληθώρας γυναικών έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο η εκδήλωση με θέμα «Ο μαστός σας, η υγεία σας», που οργανώθηκε από το Δήμο και είχε εξαίρετους ομιλητές που ειδικεύονται ως γιατροί σε αυτό το αντικείμενο.

 Ήταν μια βραδυά επαγρύπνησης και ενημέρωσης, όπως την αποκάλεσαν οι διοργανωτές, στην διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα ερωτήσεων από την πλευρά του κοινού προς τους ομιλητές που ήταν γιατροί.

Τα θέματα για την πρόληψη ασθενειών του μαστού, με κυρίαρχη τον καρκίνο, ανέπτυξαν οι ειδικοί χειρουργοί της κλινικής μαστού του Cambridge στο ΜΗΤΕΡΑ, Μάρκος Σολωμός και Βασίλης Πιτσινής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας και Διευθυντής της κλινικής μαστού του Cambridge   στο ΜΗΤΕΡΑ GordonWinshart.

Αρχικά πήρε το λόγο ο συμπατριώτης μας γιατρός Μάρκος Σολωμός ο οποίος ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή και για τον ίδιο που είναι Ζακυνθινός η παρουσία όλου αυτού του κόσμου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

«Ήλθαμε εδώ για να σας μιλήσουμε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά για ένα θέμα το οποίο απασχολεί πολύ κόσμο και είναι σημαντικό η κάθε γυναίκα να γνωρίζει τα βασικά» είπε στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο κ. Σολωμός που στη συνέχεια παρουσίασε τους άλλους δύο ομιλητές.

Ακολούθως ο κ. Βασίλης Πιτσινής ανέπτυξε το θέμα για τον καρκίνο του μαστού και είπε ότι η ασθένεια σχετίζεται με τον δυτικό τρόπο ζωής. Είπε ότι αυξάνονται με σταθερό τρόπο τα κρούσματα της ασθένειας και αυτό θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και ο ίδιος τρόπος ζωής μας.

«Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 1.000.000 γυναίκες που διαγιγνώσκεται η νόσος του καρκίνου στο μαστό, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε δυόμιση λεπτά εντοπίζεται ένας νέος τέτοιος καρκίνος. Παλιά δεν υπήρχε διάγνωση πριν τη θεραπεία και σήμερα οι γυναίκες που αντιμετωπίζονται σε οργανωμένες μονάδες έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Οι γυναίκες με το άγχος για την ασθένεια πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι παρά ην αύξηση των κρουσμάτων έχουμε μείωση των θανάτων από αυτό τον καρκίνο» ανέφερε ο κ. Πιτσινής.

Με τη βοήθεια ειδικών γραφημάτων έδωσε επιπλέον στοιχεία για την ασθένεια και συμβούλευσε τις γυναίκες να δίνουν την μαστογραφία προς ανάλυση σε ειδικό γιατρό, ακτινολόγο του μαστού για να την διαβάσει. Για γυναίκες κάτω των 30 ετών είπε ότι πρέπει να επαγρυπνούν κι αν δουν κάποια αλλαγή στο στήθος τους να ζητούν βοήθεια από ειδικούς.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες είναι αλλαγή στο μέγεθος ή στη μορφή του στήθους, αλλαγή στην υφή του δέρματος, κάποιο όγκο που μπορεί να ψηλαφίσουν, κνησμό, ερυθρότητα ή κάτι στη θηλή. Πηγαίνοντας στην ειδική μονάδα οι γυναίκες μέσα σε 2 ώρες θα γνωρίζουν τι έχουν συμπλήρωσε ο κ. Πιτσινής.

Ο κ. Μάρκος Σολωμός μίλησε για την αποκατάσταση του μαστού και έδωσε έμφαση στο ψυχολογικό μέρος και στον αντίκτυπο που έχει για την γυναίκα η μαστεκτομή.

«Η αποκατάσταση πρέπει να προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες με καρκίνο μαστού και ο χρυσός κανόνας είναι να έχουμε άμεσα την αποκατάσταση» ανέφερε ο κ. Σολωμός. Μίλησε για την μεγάλη πρόοδο της πλαστικής χειρουργικής σήμερα η οποία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να γίνουν όπως ήταν πριν.

«Είναι πολύ συχνή ασθένεια ο καρκίνος του μαστού και οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να φθάσουν στη θεραπεία» κατέληξε ο κ. Σολωμός.

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα ερωτήσεων και απαντήσεων που έριξαν περισσότερο φως στο θέμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *