Κοινωνία

Η αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης στην Φιλικών “κρίνεται” στην Κέρκυρα

Αγωνία για το έργο προϋπολογισμού 771.500 ευρώ

Η«τύχη» ενός πολύ σημαντικού έργου για την υδροδότηση της Ζακύνθου «κρίνεται» σήμερα στην Κέρκυρα, καθώς το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων
Ιονίων Νήσων θα πρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά για την μελέτη του έργου της αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης από την Μπόχαλη μέχρι την διασταύρωση της Φιλικών με την Κολυβά.

Κατά το παρελθόν η εφημερίδα μας είχε αναδείξει τις «περιπέτειες» στις οποίες είχε εμπλακεί το συγκεκριμένο έργο, που έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων, καθώς οι παρεμβάσεις που προβλέπει θα «περάσουν» και από τα δύο λίθινα ενετικά γεφύρια, μέσω των οποίων σήμερα διέρχεται ο υφιστάμενος πεπαλαιωμένος αγωγός.

Κατά την σύνταξη της μελέτης του έργου διαπιστώθηκε η ύπαρξη των γεφυριών και η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου χορήγησε καταρχήν έγκριση, υπό την προϋπόθεση πως θα γνωμοδοτούσε θετικά το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων Ιονίων Νήσων που έχει και τον τελικό «λόγο» για το έργο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΥΑΖ συνέταξε μελέτη η οποία προβλέπει πως ο νέος αγωγός θα περνά μέσα από τον υφιστάμενο, προκειμένου να μην προκληθούν νέες φθορές στα ενετικά μνημεία, ενώ προβλέφθηκε και ένα επιπλέον ποσό για την αποκατάσταση τους.

Αυτό που τώρα αναμένεται είναι το κατά πόσο το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων Ιονίων Νήσων θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΔΕΥΑΖ, καθώς αρχικά είχε ζητηθεί την κατασκευή του αγωγού με τρόπο που θα παρακάμπτει πλήρως τα δύο γεφύρια. Όμως, η παράκαμψη των γεφυριών «μεταφράζεται» σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΖ και σε τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του έργου, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 770.000 ευρώ.

Περισσότερα στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας (31/7/2019)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *