Κοινωνία Πολιτισμός

Η ανάπτυξη, τα Μουσεία και ο πολιτιστικός τουρισμός

Με συγκεκριμένες προτάσεις ανά χείρας προσήλθαν στην σύσκεψη για το ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Διοικητήριο, τόσο η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Αικ. Δεμέτη όσο και ο Πρόεδρος του Π.Σ. “Ούγος Φώσκολος”, Φίλιππος Συνετός. Οι εκπρόσωποι του Μουσείου και του Συλλόγου ανακοίνωσαν τον σχεδιασμό τους που γίνεται και με την συνδρομή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η κ. Δεμέτη πήρε το λόγο τονίζοντας την σημασία που πρέπει να δοθεί στον πολιτισμό και υπογραμμίζοντας πως Ζάκυνθος “δεν είναι μόνο TUI και υποδομές, αλλά και πολιτισμός”.

«Αν και δεν έχουμε προσωπικό, συνεργαζόμαστε με πανεπιστημιακά ιδρύματα σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση και η ανάδειξη του αρχείου του Μουσείου. Σήμερα συνεργαζόμαστε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για δράσεις που αφορούν τα ΑμεΑ και την πρόσβαση ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής στα εκθέματα» ανέφερε η κ. Δεμέτη κάνοντας γνωστό πως θα συνεχιστεί και το έργο της ψηφιοποίησης που έχει ήδη ξεκινήσει

Η κ. Δεμέτη αναφέρθηκε ακόμη στο σχεδιασμό μέσω Leader για τη διοργάνωση μια εκδήλωσης για την Ελληνική Επανάσταση και τον Διονύσιο Σολωμό που θα γίνει μέσα στο 2021.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Π.Σ. “Ούγος Φώσκολος” Φίλιππος Συνετός, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που γίνεται σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ώστε η οικία Φώσκολου να μετατραπεί σε επισκέψιμο ιστορικό τόπο ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις που χρειάζονται ώστε να αναδειχθεί και ο περιβάλλων χώρος της Οικίας.

«Αναζητούμε μια πρόσβαση στο γειτονικό οικόπεδο που ανήκει στη ΧΕΝ, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες μας. Φέτος το καλοκαίρι πέρασαν χιλιάδες Ιταλοί επισκέπτες από το σπίτι του Φώσκολου, που γι αυτούς αποτελεί χώρο προσκυνήματος αλλά υπήρχε μεγάλη στενότητα, ιδιαίτερα στην είσοδο από την οδό Φωσκόλου. Έχουμε ζητήσει από το Δήμο να διευρυνθούν στο σημείο εκείνο τα πεζοδρόμια και να απαγορευθεί η στάθμευση οχημάτων μπροστά από το Μουσείο. Αυτή όμως η επισκεψιμότητα, συνάδει απόλυτα με την ενίσχυση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής για τον πολιτιστικό τουρισμό που εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια» ανέφερε και τόνισε την ανάγκη για την απομάκρυνση του παραπήγματος της ΔΕΗ που προσβάλλει την περιοχή αλλά και την γενικότερη ανάπλαση της περιοχής, ώστε να διευκολύνονται δράσεις και εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

“Η ανάδειξη του χώρου και της γειτονιάς που μεγάλωσε ο ποιητής και η επιστημονική έρευνα που γίνεται μέσα από συνέδρια που οργανώνει ο Σύλλογος, δεν τιμούν μόνο τον μεγάλο αυτό συμπατριώτη μας που, αν και έγραψε στην ιταλική γλώσσα, βαθιά μέσα του ήταν Έλληνας, αλλά διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες της πατρίδας μας και υποστηρίζουν απόλυτα την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού ως ένα στοιχείο οικονομικής μεγέθυνσης με απόλυτα ποιοτικά κριτήρια”, προσέθεσε στην ομιλία του ο κ. Φίλιππος Συνετός.

Ermisnewsroom/ Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *