ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ
Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι κλοπές και οι διαρρήξεις που σημειώνονται κάθε βράδυ σε σπίτια και αγροικίες σε όλο το νησί και η ανασφάλεια των κατοίκων έχει χτυπήσει “κόκκινο”.
Ο εκκλήσεις για βοήθεια και καταγραφή συμβάντων πέφτουν συνήθως στο κενό και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της τοπικής αστυνομίας εκφράζουν την αγωνία τους καθώς η δύναμη του σώματος στο νησί έχει μειωθεί δραματικά.

23 άνδρες και γυναίκες της Αστυνομίας έχουν αποσπαστεί από τα μέσα του περασμένου χρόνου σε υπηρεσίες εκτός Ζακύνθου και στη θέση του ήρθαν μόνο 4.
Το πρόβλημα έχει γίνει πολύ σοβαρό στα χωριά και πολλοί κάτοικοι είτε ξενυχτούν με τα κυνηγετικά όπλα στα χέρια είτε παρακολουθούν με κάμερες τους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών τους.
ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ Η ΛΕΙΑ ΤΟΥΣ
Συμμορίες, κυρίως από αλλοδαπούς αλλά και ντόπιους συνεργάτες του κάθε βράδυ αλωνίζουν στα χωριά και μπαίνουν σε σπίτια και αγροικίες αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους.
Πρόκειται για ομάδες που αποτελούνται από 4 έως έξι άτομα άλλα από τα οποία έχουν εντοπιστεί να φυλάνε “τσίλιες” και άλλα να εισβάλλουν στα σπίτια.
Συνήθως επιλέγουν να μπουν σε κατοικίες που τη συγκεκριμένοι ώραm λείπουν οι ιδιοκτήτες τους. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και στις απίθανες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η λεία τους είναι κυρίως κοσμήματα, τιμαλφή και λιγότερα τα μετρητά, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν εντοπιστεί κατοικίες ανθρώπων που λόγω επαγγέλματος διαθέτουν πολλά αδήλωτα στην Εφορία, εισοδήματα τα οποία και σουφρώνουν.
Σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων σε σπίτι επιχειρηματία στο χώρο του τουρισμού αφαιρέθηκε μεγάλης αξίας ράβδοι χρυσού. Ενώ σε άλλη περίπτωση γνωστής κυρίας αφαιρέθηκαν κοσμήματα και τιμαλφή, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Δεν λείπουν όμως και τα επεισόδια. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση ιδιοκτήτης κατοικία στην οποία εφόρμησαν νυχτερινοί διαρρήκτες τους πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και με σφαιρίδια από καουτσούκ. Οι διαρρήκτες λέγεται ότι ετράπησαν σε φυγή ουρλιάζοντας από τους πόνους. Μέχρι σήμερα το συμβάν αυτό δεν φέρεται να έχει δηλωθεί στην Αστυνομία.
ΕΦΥΓΑΝ 23 ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ 4
Μιλώντας στην εκπομπή ΕΝ ΨΥΧΡΩ, στο ραδιόφωνο του ΕΡΜΗ ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, ανέφερε μεταξύ των άλλων:
“Υπάρχει μια αναστάτωση στο προσωπικό της Αστυνομίας.
Υπάρχει μια πνευματική και σωματική αποσύνθεση. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 κρατούμενοι στα κρατητήρια και δεν έχουμε σκοπό!
Είναι μόνο ένας αξιωματικός υπηρεσίας, που και αυτός ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει μόνος του.
Η οργανική μας δύναμη στα χαρτιά είναι 150 αστυνομικοί, όμως είμαστε 100 και αν προσθέσει κανείς και τους 23 συναδέλφους που απουσιάζουν με απόσπαση, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται πως έχουμε μείνει οι μισοί!
Μετά το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά, η οργανική μας δύναμη μειώθηκε κατά 20 άτομα!
Είναι γεγονός πως ο Βουλευτής, κύριος Ακτύπης, προσπάθησε να πείσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μας ενισχύσει, ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει.
Έρχονται μόνο τέσσερα άτομα, όταν έχουν φύγει πολλαπλάσια!
Όταν το προηγούμενο διάστημα φωνάζαμε πως δεν καταγραφόταν οι κλοπές και οι διαρρήξεις, με συνέπεια το Υπουργείο να θεωρεί πως δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα στο νησί, δεν είδαμε να ενδιαφέρεται κανείς!
Καμία αναφορά από κανέναν και κανένα ψήφισμα!
Τώρα μάθαμε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου ανέλαβε μια πρωτοβουλία και καλά έκανε.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι με το να έρχονται αποσπασματικά αστυνομικά κλιμάκια από άλλες περιοχές, λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει.
Και το λέω αυτό, γιατί έχουμε την εμπειρία του παρελθόντος που πάνω κάτω είχαν γίνει τα ίδια.
Χρειαζόμαστε αστυνομικούς σε μόνιμη βάση. Η ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) έχει άλλες πιο σοβαρές υποθέσεις να εξιχνιάσει και δεν θεωρώ πως είναι εφικτό να ασχοληθεί με τις κλοπές στη Ζάκυνθο.
Έπρεπε από τον Σεπτέμβριο να είχαν γίνει κινήσεις.
Οι κλέφτες βλέπουν σήμερα περιπολικό και πάνε αλλού. Δεν είναι όπως παλιά.
Τα μπλόκα εκτός από την πόλη πρέπει να γίνονται και στις περιφερειακές περιοχές της Ζακύνθου, στα χωριά, όπου εκεί αντιμετωπίζουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Λέω προς τον κόσμο πως και εμείς οι αστυνομικοί είμαστε πολίτες και έχουμε τις ίδιες αγωνίες.
Πριν λίγες ημέρες υπήρξε αυτοδικία (χωρίς όπλα), όταν συμπολίτες μας εντόπισαν κλέφτες! Εγώ έλειπα στην Αθήνα για ένα διάστημα και κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στο χώρο μου!
Μόλις ειδοποιήθηκα έστειλα τον κουνιάδο μου για να δει τι γίνεται! Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά έχουμε αιρετό πρώτης γραμμής να ισχυρίζεται πως το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό στην Αστυνομία, αλλά ποιοτικό!
Είναι απαράδεκτα όλα αυτά και τα καταγγέλλουμε σαν Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων…”.