Ζάκυνθος

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ”Μέτρα για υγιή καρπό και καλύτερη τιμή στο ελαιόλαδο”

Οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήραν μέρος στην Ημερίδα που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο αμφιθέατρο του πρώην ΤΕΙ στην Παναγούλα με θέμα «Ελιά και ελαιόλαδο» για να παρακολουθήσουν τους πανεπιστημιακούς που εισηγήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα.

Οι εργασίες άρχισαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν στις 10 το βράδυ δίνοντας τη δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των παραγωγών και των ομιλητών.

Εγκαταστάθηκαν μηχανήματα μέτρησης υγρασίας, θερμοκρασίας κλπ., σε 3 σημεία της Ζακύνθου

Στη διάρκεια της ημερίδας ανακοινώθηκε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει εγκαταστήσει σε τρία διαφορετικά σημεία στη Ζάκυνθο μηχανήματα για να μετρούν τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλα δεδομένα που θα αξιολογηθούν για την αγροτική παραγωγή. Τα μηχανήματα μπήκαν στη Λιθακιά, το Γαλάρο και την Αγία Μαρίνα.

Οι ομιλίες και εισηγήσεις


Αρχικά ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της αγροδιατροφικής Τζώρτζης Συγούρος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και στην ομιλία του έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια της ελιάς.

«Η ελιά είναι η βασική καλλιέργεια του νησιού και το παραγόμενο προϊόν είναι άριστο από πλευράς οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.

Απασχολούνται 6000 άτομα και οι 1500 είναι μονοκαλλιεργητές. Οι αγρότες στηρίζονται στις επιδοτήσεις και μετά την αλλαγή από την στρεμματική στην ποσοτική ενίσχυση είχαμε δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών» ανέφερε ο κ. Συγούρος ο οποίος για την εκδήλωση είπε:

«Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για περισσότερο και πιο υγιή καρπό, άρα πιο καλή τιμή στο λάδι. Θα βοηθήσουμε τον παραγωγό με προτάσεις και ιδέες για να του προσδώσουμε μεγαλύτερο εισόδημα. Στο νησί μας έρχονται κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες και αυτό πρέπει να λειτουργήσει υπέρ των παραγωγών. Πρέπει να αναπτύσσονται όλοι οι τομείς της οικονομίας κι όχι μόνο ο τουρισμός».

Αναφερόμενος στους πολιτικούς μας εκπροσώπους ο κ. Συγούρος είπε ότι η ηγεσία της Ζακύνθου θα πρέπει να έχει στο νου της τους αγρότες του νησιού και να μην τους θεωρεί δεύτερης κατηγορίας.

Κατρακύλησε πολύ χαμηλά η τιμή του λαδιού στο 1,5 € επεσήμαναν οι ομιλητές


Για την τιμή του λαδιού ο κ. Συγούρος επεσήμανε πως κανείς δεν περίμενε τέτοια κατρακύλα καθώς έφτασε στο 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ χαρακτήρισε την τιμή αυτή ανυπόληπτη και είπε ότι στη Ζάκυνθο είναι πιο χαμηλή απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και πρώτος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς ο οποίος είπε ότι το κράτος θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένο απέναντι στους αγρότες μας και έφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πέρυσι από τα καιρικά φαινόμενα οι καλλιέργειες σταφίδας, αμπελιού και ελιάς. Ο Δήμαρχος είπε ακόμα ότι τα προϊόντα του νησιού μας ταξιδεύουν στις εκθέσεις τουρισμού στην Κίνα και την Κορέα και αυτό το κάνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Επίσης ζήτησε από τους τυποποιητές της Ζακύνθου να συνεχίσουν να κάνουν τυποποίηση και να προβάλλουν τον τόπο μας.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά η Γραμματέας του Επιμελητηρίου Νίκη Μαλαφούρη η οποία έδωσε συγχαρητήρια για την Ημερίδα και είπε πως ο φορέας που εκπροσωπεί είναι έτοιμος να ακούσει προτάσεις, για να βελτιωθεί η κατάσταση των παραγωγών και η ποιότητα του προϊόντος.
Μετά στο βήμα ανέβηκαν οι ομιλητές με πρώτο τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Παύλο Μπουχάγιερ που επεσήμανε πως παρά τα προβλήματα η ελαιοκαλλιέργεια συνεχίζεται.

«Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχουμε 4.700.000 ελαιόδεντρα, τώρα έχουμε νέες φυτεύσεις αλλά η παραγωγή επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και τις νέες περιοχές όπως η Κίνα που φυτεύει ελαιόδεντρα. Όμως υπάρχει αύξηση της ζήτησης για το ελαιόλαδο, άρα θέλουν το προϊόν μας. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί χρειάζεται ποιότητα, ποσότητα, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουχάγιερ.

Η Αυγή Γαρδέλη, καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα «επεξεργασία του ελαιοκάρπου και ποιότητα του ελαιολάδου». Είπε ότι το ακριβότερο ελαιόλαδο που πωλείται σε όλο τον κόσμο είναι ελληνικό, λέγεται ΛΑΜΔΑ και πωλείται στην τιμή των 200 ευρώ το μισό λίτρο.

Για τα μνημειακά ελαιόδεντρα ως μοχλό ανάπτυξης του Ιονίου μίλησε ο Αριστοτέλης Μαρτίνης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το ελαιόλαδο ως το υγρό χρυσάφι της διατροφής μας ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Μαίρη Καψοκέφαλου, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *