Κοινωνία

Ημερίδα για το πρόβλημα της οριοθέτησης των οικισμών σχεδιάζει ο Δήμος

Τη διοργάνωση ημερίδας που θα αφορά τους οικισμούς στη Ζάκυνθο και την ανάγκη ενός σωστού και δίκαιου προσδιορισμού των ορίων τους, αποφάσισε να αναλάβει ο Δήμος Ζακύνθου, με αφορμή το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την εισήγηση της Υπηρεσίας Δόμησης για «Επανέγκριση διαγραμμάτων ορίων οικισμών». Η διαδικασία αυτή αφορά οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ή προ του 1923, για των οποίων τα όρια υπάρχουν μόνο έγγραφα σε πολύ κακή ποιότητα, αλλά και περιπτώσεις οικισμών που βασίστηκαν σε αποφάσεις Νομάρχη και στην συνέχεια δεν εκδόθηκαν σε ΦΕΚ!

Λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές αδικίες, αποκλίσεις αλλά και αστοχίες που χαρακτηρίζουν τον τρόπο που ορίστηκαν τα όρια των οικισμών τις προηγούμενες δεκαετίες, αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα πριν το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει αποφάσεις ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές ενέργειες από εδώ και στο εξής.

Μια ακόμη παράμετρος των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγο του υφιστάμενου τρόπου προσδιορισμού των οικισμών αφορά και την φορολόγηση αγροτικών εκτάσεων: Αγροτικές καλλιέργειες συμπεριλήφθησαν σε οικισμούς με αποτέλεσμα σήμερα να υπερφορολογούνται.

Η ημερίδα θα γίνει το επόμενο διάστημα και αυτό που σχεδιάζεται είναι να συμμετέχουν εκπρόσωποι του μηχανικού και τεχνικού κόσμου ώστε να λυθούν απορίες.

Οι επεκτάσεις των οικισμών που έγιναν με άναρχο τρόπο και πολλές φορές με «μικροπολιτικά κριτήρια» δημιούργησαν σήμερα σε πολλές παθογένειες και ενόψει διαδικασιών όπως οι Δασικοί Χάρτες για όλο το νησί, τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *