Νέα δεδομένα και στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ζακύνθου ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, καθώς ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος e – άδειες που φιλοδοξεί να αλλάξει άρδην τον τρόπο έκδοσης αλλά και ελέγχου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος τις πρώτες ς ώρες λειτουργίας του συστήματος υποβλήθηκαν συνολικά 292 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα, καμία εξ αυτών όμως δεν υποβλήθηκε στη Ζάκυνθο.
Σημειώνεται πάντως πως οι εκπρόσωποι των Μηχανικών και του Τεχνικού κόσμου, που από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ της ηλεκτρονικής λειτουργίας της τοπικής υπηρεσίας, εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η υπηρεσία να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, επισημαίνοντας τις ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και στον απαραίτητο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατά την ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα:
α) αίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας
β) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης και στους αρμόδιους μηχανικούς για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και επιβλέψεων
γ) τα στοιχεία του ακινήτου και τα γεωχωρικά δεδομένα για τον εντοπισμό του ακινήτου
δ) τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα
ε) τα δικαιολογητικά του άρθρου 40 συνδυαστικά με τα δικαιολογητικά του άρθρου 35 για τις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας.
Διαχειριστής της αίτησης νοείται ένας εκ των μηχανικών του έργου ή τεχνική εταιρεία, στους οποίους ανατίθεται από τον κύριο του έργου η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων για την έκδοση της διοικητικής πράξης. Ο διαχειριστής της αίτησης υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα, τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, με ευθύνη του. Από τη λήψη αριθμού πρωτοκόλλου, ο Διαχειριστής της Αίτησης δεν έχει πλέον δικαίωμα επεξεργασίας των στοιχείων της αίτησης.
Το ηλεκτρονικό σύστημα προβλέπει ακόμη την καταγραφή όλων των σταδίων του ελέγχου στο πληροφοριακό σύστημα, μέσα από το οποίο έχει άμεση ενημέρωση ο μηχανικός προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις ή συμπληρώσεις.
Μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων ελέγχου από τους αρμόδιους υπαλλήλους, εκδίδεται η άδεια από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό της αρμόδιας υπηρεσίας λαμβάνοντας μοναδιαίο αριθμό από το πληροφοριακό σύστημα και αναρτάται στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Στη συνέχεια αναρτάται στον καθορισμένο από το ΥΠΕΝ διαδικτυακό τόπο, στον οποίο παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες στα στοιχεία του εντύπου της οικοδομικής άδειας, καθώς και του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης αυτής.
Αμέσως μετά την έκδοση της άδειας, ο πολίτης και ο μηχανικός έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν ακριβή αντίγραφα των αδειών αλλά και των συνοδευτικών δικαιολογητικών.
Σε εκκρεμότητα η μεταστέγαση της Υπηρεσίας
Παρά το γεγονός ότι σε βάθος χρόνου η παρουσία των πολιτών στα γραφεία της Πολεοδομίας δε θα είναι απαραίτητη, το ζήτημα της στέγασης της υπηρεσίας σε κτήριο στο κέντρο της Πόλης και όχι στο δημοτικό κατάστημα του Βανάτου παραμένει ζητούμενο για τους μηχανικούς. Ακόμη μια δημαρχιακή θητεία φτάνει στο τέλος της χωρίς να έχει βρεθεί λύση, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες.
Σημειώνεται πως η Πολεοδομία λειτουργεί στο Βανάτο από το 2013, μετά από απόφαση της τότε δημοτικής αρχής Μποζίκη.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ