Ζάκυνθος

Ζητούν χρηματοδότηση για τα έργα διαχείρισης σκουπιδιών

Με έγγραφο που έστειλαν στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, όλοι οι Σύλλογοι ξενοδόχων του νησιού ζητούν να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να γίνουν εγκαίρως τα έργα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Οι υπουργοί στους οποίους απευθύνονται οι ξενοδόχοι είναι εμπλεκόμενοι με το θέμα και τους επισημαίνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ζάκυνθος.
Ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ  Γιάννης Μανιάτης, οΥπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και η Υπουργός Τουρισμού  Όλγα Κεφαλογιάννη  καλούνται να βοηθήσουν το νησί για να μην καταστραφεί.
                                 
Με την επιστολή τους οι ξενοδόχοι γνωστοποιούν την δεινή  και αδιέξοδη θέση που έχει επέλθει η Ζάκυνθος και κάνοντας αναφορά σε όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα επισημαίνουν:

Όπως ήδη γνωρίζετε ο υπάρχον ΧΥΤΑ Ζακύνθου, ευρίσκεται στο όρος Σκοπός στον κόλπο του Λαγανά που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Η χωροθέτηση και η λειτουργία του  απασχολήσει τόσο τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση  καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ήδη  έχει επιβάλλει στην χώρα μας οικονομικές κυρώσεις με υψηλότατα πρόστιμα για τη λειτουργία του, δεδομένου ότι λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων.
Από πέρυσι ο ΧΥΤΑ έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω κορεσμού, γιατί έχει διαπιστωθεί η πλημμελής λειτουργία του στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και η  διαφυγή στραγγισμάτων, τα οποία καταλήγουν στον κόλπο του Λαγανά,, ενώ έχει απαγορευθεί η λειτουργία του και με απόφαση του Γενικού  Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο  έχει  δραματικές και καταλυτικές επιπτώσεις,  τόσο  στην ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας, όσο και στην  εξυπηρέτηση  του τουριστικού πληθυσμού και απειλεί με  οικονομική κατάρρευση το νησί μας, αφού  εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό,  πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής θερινής περιόδου τον Απρίλιο του 2015, οι συνέπειες της αδυναμίας ορθής και υγιεινής  επεξεργασίας  και διάθεσης των παραγομένων  απορριμμάτων θα επηρεάσουν δραματικά  την τουριστική  κίνηση προς το νησί μας.
Για τους ανωτέρω λόγους , θέλουμε να ενώσουμε την φωνή μας  και να στηρίξουμε  τη  διεκδίκηση του Δήμου Ζακύνθου,   για την άμεση χρηματοδότηση της  αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού πλήρους διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, ώστε να  αποκατασταθεί, με σύγχρονες και ασφαλείς προδιαγραφές, η μεσοπρόθεσμη  διάθεση απορριμμάτων στο νησί μας.

Α.Ξ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *