Ζάκυνθος

Ζητήθηκε αναβολή από τους κατηγορούμενους – Αρχές Γενάρη η δίκη για τα κλοπιμαία της Αγίας Μαύρας

Για τον Γενάρη του 2020 αναβλήθηκε η δίκη που αφορούσε τα πολύτιμα κλοπιμαία της εκκλησίας του Ιερού Ναού Τιμοθέου και Μαύρας στο Μαχαιράδο και επρόκειτο να συζητηθεί την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα των κατηγορουμένων, καθώς ο δικηγόρος τους απουσίαζε στην Πάτρα για εκδίκαση άλλης σοβαρής υπόθεσης.

Θυμίζουμε πως κατηγορούμενοι είναι δύο ιδιώτες, ιδιοκτήτες επιχείρησης, οι οποίοι φέρονται να είχαν στην κατοχή τους κλοπιμαία που είχαν αφαιρεθεί από την Εκκλησία των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο Μαχαιράδο. Η κατηγορία που τους βαραίνει είναι η αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, μεγάλης αξίας, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εις βάρος του υπάρχουν και κατηγορίες για οπλοκατοχή.

Το 2015 η διάρρηξη στην Εκκλησία

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η διάρρηξη και η κλοπή του πολύπαθου ναού είχε γίνει το 2015 όταν άγνωστοι εισέβαλαν στην Εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του Μαχαιράδου και αφαίρεσαν την εικόνα της Αγίας Μαύρας ( αυτή που είχε κατασκευαστεί και τοποθετηθεί μετά την πυρκαγιά στην Εκκλησία, που κατέκαψε την προηγούμενη ιστορική εικόνα) ,μαζί με τα τάματα που είχαν κρεμάσει σε αυτή οι πιστοί.

Το Φλεβάρη του 2015 η τοπική Αστυνομία κατάφερε μια σημαντική επιτυχία, συλλαμβάνοντας την σπείρα που είχε «ξαφρίσει» εκκλησίες σε όλη τη Ζάκυνθο και μεταξύ αυτών ήταν και η Εκκλησία της Αγίας Μαύρας.

Θυμίζουμε πως η εικόνα της Αγίας Μαύρας βρέθηκε, αλλά όχι τα κλοπιμαία, μέρος των οποίων βρέθηκε στην κατοχή των δραστών και επέστρεψε στην εκκλησία.

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ

Ο εντοπισμός των κλοπιμαίων της Αγίας Μαύρας συνδέεται με την έρευνα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 από το ΣΔΟΕ σε ενεχυροδανειστήρια σε Ζάκυνθο και Αμαλιάδα. Λίγο νωρίτερα, είχαν γίνει καταγγελίες στην Αστυνομία για την ύπαρξη αντικειμένων που ανήκαν στην εκκλησία σε συγκεκριμένο ενεχυροδανειστήριο.

Το ΣΔΟΕ με επικεφαλής τον Ειδικό Γραμματέα Σταύρο Θωμαδάκη καλείται να εκτελέσει σχετική εισαγγελική παραγγελία και μετά από επισταμένη έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών πραγματοποιεί συγχρονισμένους ελέγχους στην Ζάκυνθο στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Θα βρεθούν και θα κατασχεθούν δύο πλαγιόκαννα όπλα, διόπτρες όπλων, 43 χρυσές λίρες, 9 ρολόγια ιδιαίτερης αξίας, επώνυμων κατασκευαστικών οίκων, πλήθος τιμαλφών μεγάλης αξίας σε πλαστικές συσκευασίες και ένα χρηματικό ποσό ύψους 66.930.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής σε κανένα από αυτά δεν προέκυψε η νόμιμη προέλευση και κατοχή τους. Ήταν δηλαδή προϊόντα κλεπταποδοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *