Ζάκυνθος

Ζημιές από την κακοκαιρία της Τρίτης κατέγραψαν πολλοί παραγωγοί

Αγωνία για την σταφίδα προκαλούν οι βροχές ένα μήνα πριν τον τρύγο – Ήπιο το πέρασμα του «Αντίνοου» από τη Ζάκυνθο

Το πέρασμα του «Αντίνοου» από τη Ζάκυνθο ήταν σαφώς πιο ήπιο από ότι αναμενόταν και ευτυχώς δε δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου κατά τη διάρκεια της νύχτας της περασμένης Τρίτης δε δέχτηκε κάποια κλήση για παροχή βοήθειας.

Αν και σύντομη όμως, η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα στα αμπέλια της σταφίδας, καθώς βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από τον τρύγο: Οι παραγωγοί του νησιού μας αγωνιούν για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί και φέτος, η περσινή δραματική χρονιά όταν οι πολυήμερες βροχές κατέστρεψαν μια πολύ καλή παραγωγή.

Ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης

Μιλώντας στον -Ε- ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης σημείωσε πως πολλοί παραγωγοί ενημέρωσαν τον Συνεταιρισμό για προβλήματα, ωστόσο ασφαλή συμπεράσματα για την σοβαρότητα της ζημιάς θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες και ανάλογα τα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν.

«Πολλοί παραγωγοί έχουν εντοπίσει τα πρώτα συμπτώματα που είναι τα σκισίματα στις ρόγες, αν και είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Οι επόμενες ώρες είναι σημαντικές για να δούμε τα αποτελέσματα της έντονης βροχόπτωσης στην παραγωγή.Σημαντικό είναι το θα γίνει και θα ακολουθήσει το διάστημα μέχρι τον τρυγητό. Δεδομένο είναι πως υπάρχει ζημιά» σημείωσε ο κ. Βισβάρδης, συμπληρώνοντας πως η φετινή παραγωγή και της σταφίδας και του σταφυλιού αναμενόταν να ήταν πολύ καλύτερη από την περσινή.

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ Την περασμένη Δευτέρα εξέπνευσε και η καταληπτική ημερομηνία που είχαν οι παραγωγοί για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ λαμβάνοντας υπόψη την ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα, που είναι 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά το 2019.

Μετά τις 15/7/2019 οι αιτήσεις θεωρούνται απαράδεκτες και δε πληρώνονται.

Ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ σημείωσε πως συνολικά υπέβαλαν αιτήσεις περί τους 5.000 παραγωγούς και ο φετινός αριθμός είναι λίγο μειωμένος σε σχέση με τον περσινό.

«Η φετινή χρονιά κύλησε ομαλά και αναμένουμε οι πληρωμές να γίνουν κανονικά τον Οκτώβρη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *