Ζάκυνθος

Ζημιά πάνω από 1,8 εκ € στο Σύνδεσμο Καθαριότητας παρουσίασε η απογραφή

Ζημιά που ξεπερνά το 1.860.000 Ευρώ καταγράφει η απογραφή του ισολογισμού του Συνδέσμου Καθαριότητας, από την σύστασή του το 1985 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2006 και το στοιχείο αυτό παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

Η απογραφή των οικονομικών δεδομένων έπρεπε να γίνει μέχρι και την συγκεκριμένη χρονιά προκειμένου να ξεκινήσει ο ισολογισμός του Συνδέσμου για το 2011 αλλά και για τα επόμενα οικονομικά έτη. Από το 2007 και μετά, άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία και να τηρούνται ισολογισμοί, όμως το ίδιο δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και κρίθηκε αναγκαίο να μπει μια τάξη για να υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία οι επόμενοι ισολογισμοί θα βασίζονταν.

Θυμίζουμε πως πλέον το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Ανδρέα Ξένο, τον Αντιπρόεδρο Στάθη Βαρβαρίγο και τα μέλη Αγγελική Πέττα, Διονύση Τουρκάκη και Μαρίνο Διονύσιο. Οι αποφάσεις δε που λαμβάνονται για οικονομικά θέματα, όπως ήταν το συγκεκριμένο, δεν είναι δεσμευτικές αλλά εισηγητικές προς το Δημοτικό Συμβούλιο που θα κληθεί να εγκρίνει τα αποτελέσματα της απογραφής.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος Ανδρέας Ξένος, ανέφερε πως η απογραφή έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια με συστηματική δουλειά.

«Κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος θα πρέπει να κάνει έναν ισολογισμό, για τα περιουσιακά του στοιχεία, τα χρέη και τις οφειλές κ.α. Για να ξεκινήσει όμως ο ισολογισμός χρειάζεται μια βάση και ως τέτοια χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία μέχρι τις 31 /12/2006 . Με βάση αυτό τον ισολογισμό θα γίνουν οι ισολογισμοί των επόμενων ετών και θα μπορεί να γίνει έλεγχος από Ορκωτούς Λογιστές, θα παρουσιάζονται στοιχεία μέσα στα συλλογικά όργανα και θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τη λειτουργία του Συνδέσμου» ανέφερε ο κ. Ξένος.

 

Την απογραφή ανέλαβε ο οικονομολόγος Γιάννης Μουδήλας, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα στα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου χθες το μεσημέρι. Ο ίδιος ανέφερε πως το οικονομικά δεδομένα, καταδεικνύουν πως υπήρξε αδιαφορία για την κατάσταση στο Σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια σημαντική ζημιά. Όπως έγινε γνωστό, ο ισολογισμός, αφού περάσει από το Σύνδεσμο Καθαριότητας, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακολούθως θα επιστρέψει στο Σύνδεσμο για να ξεκινήσει η διαδικασία για τους επόμενους ισολογισμούς μέχρι το 2011.

«Μέχρι σήμερα δεν αποτυπωνόταν ο κύκλος εργασιών του Συνδέσμου για να διαπιστωθεί αν η χρήση ήταν ζημιογόνα ή κερδοφόρα. Καταλήξαμε σε κάποια δεδομένα με βάση τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουδήλας και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα οικόπεδα, τα κτήρια, τον εξοπλισμό, τις αποσβέσεις, τις επιχορηγήσεις, τις οφειλές.

«Η καθαρή θέση του Συνδέσμου Καθαριότητας δείχνει ένα αρνητικό κεφάλαιο. Οι ζημιές που είχε σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που είχε εισπράξει μας οδηγούν σε ένα έλλειμμα 1.860.000 Ευρώ. Αυτό δείχνει πως κάποιοι δεν είχαν ασχοληθεί με το τι κοστίζει η λειτουργία του Συνδέσμου. Ακόμη και αν δεν είναι σκοπός το κέρδος, ο Σύνδεσμος θα έπρεπε να γνωρίζει τι στοιχίζει για τους δημότες» υποστήριξε ο κ. Μουδήλας, διευκρινίζοντας πως η λειτουργία του Συνδέσμου ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από την λειτουργία της Επιχείρησης.

Όπως προαναφέρθηκε η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου εκεί αναμένεται να τεθούν ερωτήματα από τους δημοτικούς συμβούλους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *