Ζάκυνθος

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Την Τρίτη ξεκινά το Κτηματολόγιο σε 42 κοινότητες!

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες – Ανησυχία από το ΤΕΕ Ζακύνθου για τις περιοχές με Σχέδια Πόλης σε εκκρεμότητα

Μετά από πολύμηνη αναμονή και ενώ η διαδικασία έχει ξεκινήσει σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε την έναρξη της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας στη Ζάκυνθο από την επόμενη Τρίτη 18 Ιουνίου και για τους 3 επόμενους μήνες.

Ενημερωτική Ημερίδα διοργανώνουν μηχανικοί–δικηγόροι

Στην οδό Ι. Λογοθετών το Κτηματολογικό Γραφείο Ζακύνθου

Το Κτηματολογικό Γραφείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες στο Κέντρο της Πόλης και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αγ. Ιωάννη Λογοθετών, ενώ πολύ σύντομα το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Σύλλογος των Μηχανικών από κοινού με τον Δικηγορικό Σύλλογο θα διοργανώσουν μια ενημερωτική ημερίδα για τις διαδικασίες που θα πρέπει να έχουν υπόψη οι ιδιοκτήτες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να δηλώσουν τα ακίνητα τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιπτώσεις που τα όρια είναι ασαφή, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όταν πχ υπάρχει διαθήκη, χρησικτησία ή συνιδιοκτησία με άλλους.

Η ανακοίνωση του Κτηματολογίου αναφέρει πως«Ξεκινά την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2019 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περιοχές των ΠΕ Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 18-6-2019 και λήγει στις 18-9-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18-12-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

Από τον Καλλικρατικό Δήμο Ζακύνθου, οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΑΓΑΛΑ, ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ, ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΛΙΚΑΝΑ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ, ΑΝΩ ΒΟΛΙΜΩΝ, ΑΝΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΒΑΝΑΤΟΥ, ΒΟΛΙΜΩΝ, ΒΟΥΓΙΑΤΟΥ, ΓΑΙΤΑΝΙΟΥ, ΓΑΛΑΡΟΥ, ΓΥΡΙΟΥ, ΕΞΩ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΛΙΠΑΔΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ, ΚΑΤΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΚΕΡΙΟΥ, ΚΟΙΛΙΩΜΕΝΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)*, ΚΥΨΕΛΗΣ, ΛΑΓΚΑΔΑΚΙΩΝ, ΛΑΓΩΠΟΔΟΥ, ΛΙΘΑΚΙΑΣ, ΛΟΥΧΑΣ, ΜΑΡΙΩΝ, ΜΑΧΑΙΡΑΔΟΥ, ΜΕΣΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΜΠΟΧΑΛΗΣ, ΟΡΘΟΝΙΩΝ, ΠΗΓΑΔΑΚΙΩΝ, ΠΛΑΝΟΥ, ΡΟΜΙΡΙΟΥ, ΣΑΡΑΚΗΝΑΔΟΥ, ΣΚΟΥΛΗΚΑΔΟΥ, ΤΡΑΓΑΚΙΟΥ και ΦΙΟΛΙΤΗ,

Το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης θα στεγάζεται στην οδό Αγίου Ιωάννη Λογοθετών

Στο χώρο έχουν ήδη τοποθετηθεί γραφεία και καρέκλες και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Το τηλέφωνο είναι 26950 29075

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες που είναι κάτοικοι Αθηνών μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και στο κεντρικό γραφείο που στεγάζεται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου, Λεωφόρος Βεΐκου 137, Γαλάτσι.

Ωράριο λειτουργίας είναι: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00 και Τετάρτη 8:00 με 20:00.»

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως θα πρέπει να καταθέσουν το συμβόλαιο, το πιστοποιητικό μεταγραφής, τοπογραφικό, δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, έγγραφο που πιστοποιεί τον ΑΦΜ (όπως εκκαθαριστικό Εφορίας ή λογαριασμός ΔΕΗ).

Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στην εφαρμογή του Κτηματολογίου. Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση www.ktimatologio.gr και να κάνουν κλικ στο πλαίσιο «Κτηματολόγιο / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

Σημειώνεται πως για τους ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο, υπάρχει κίνδυνος να την χάσουν!

Όποια ακίνητα δεν δηλωθούν χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση, όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο. Για τα παλιά προγράμματα (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια και για τα νέα (από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε επτά χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *