Για μια δραματική μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου, ειδικά σε σχέση με πέρυσι όπου είχαμε μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά, κάνει λόγο ο γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Γιώργος Κεφαλληνός και μιλώντας στον –Ε- κάλεσε τους αγρότες του νησιού να ξεκινήσουν την συγκομιδή όσο το δυνατόν πιο νωρίς για να μην επιβαρυνθούν άλλο οι καρποί των ελιών.
Την φετινή ελαιοκομική περίοδο, αναμένεται μια μείωση που μπορεί να φτάσει και το 80 ή 90% της περσινής παραγωγής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι παραγωγοί μετά βίας θα καλύψουν τις ανάγκες του δικού τους νοικοκυριού!
«Φέτος η παραγωγή στις ελιές είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο της καρπόδεσης. Νωρίς την άνοιξη είχαμε έντονο το φαινόμενο της παρουσίας της αφρικανικής σκόνης και αυτό είχε επίπτωση στο στάδιο της επικονίασης για να γονιμοποιηθεί το άνθος της ελιάς και να γίνει η καρπόδεση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία την περίοδο του Πάσχα, είχαν επιπτώσεις στην ανθοφορία και την καρπόδεση. Από την αρχή της περιόδου είχαμε χαμηλό ποσοστό καρπόδεσης, ενώ ακολούθησε ανομβρία από τις αρχές Μάη μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη. Έτσι, στις λίγες ελιές που ανθοφόρησαν και καρπόδεσαν, παρουσιάστηκε το φαινόμενο της σχινοκαρπίας και σε πολλές περιπτώσεις είχαμε και υψηλά ποσοστά καρπόπτωσης!» ανέφερε ο κ. Κεφαλληνός, κάνοντας γνωστό πως το φαινόμενο της καρπόπτωσης ήταν έντονο στις καλλιέργειες της Ρίζας.
Ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ σχολίασε πως σε πολλές περιοχές του νησιού η παραγωγή είναι μηδαμινή και αυτό το φαινόμενο μεταφράζεται σε οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς.
«Στην ουσία μιλάμε για μια μη παραγωγική χρονιά, αν υπολογίσουμε τις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσει ο παραγωγός για τις δικές του ανάγκες. Οι ποσότητες που θα εμπορευτούν είναι ελάχιστες» δήλωσε ακόμη ο κ. Κεφαλληνός.
Ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ ανέφερε πως το φαινόμενο για πρώτη φορά εδώ και χρόνια εμφανίζεται τόσο έντονο, ωστόσο υπογράμμισε πως η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει μια διαχρονική μείωση της παραγωγής.
Σε αυτή την κατάσταση έχουν συμβάλει τα φαινόμενα ανομβρίας και τα ξερά καλοκαίρια που είναι πολύ πιο έντονα τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, απευθυνόμενος στους παραγωγούς, ο κ. Κεφαλληνός τους προέτρεψε να ξεκινήσουν άμεσα την συγκομιδή και υπογράμμισε την σημασία που έχει η σωστή καλλιέργεια των ελαιόδεντρων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού.
«Η περίοδος της συγκομιδής έχει ξεκινήσει νωρίτερα. Καθώς ο καρπός είναι ήδη ταλαιπωρημένος, παρατηρείται το φαινόμενο της καρπόπτωσης και τώρα. Καλό θα ήταν όσοι παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μην έχουμε επιπλέον απώλειες! Αυτό όμως που θέλω να πω και να προτείνω στους παραγωγούς, είναι να φροντίζουν ώστε τα δέντρα να είναι εύρωστα και να μπορούν να ‘άνταπεξέλθουν’ στις δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού. Αυτό γίνεται με την σωστή καλλιέργεια, το κλάδεμα, τη λίπανση κτλ. Ανάλογα με κάθε περίπτωση, μπορούμε να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες στους παραγωγούς. Μπορώ να πω όμως πως σε γενικές γραμμές οι ζακυνθινοί παραγωγοί, κυρίως της ελιάς, προσέχουν τις καλλιέργειές τους. Σε αυτό συνέβαλαν και οι εφαρμογές προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αλλά και βιολογικής γεωργίας» κατέληξε.