Ζάκυνθος

Εφ’όλης της ύλης συνέντευξη τύπου από την Περιφερειάρχη: Έργα Τομές!

Έρχεται ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλεια στο ‘Ναυάγιο’

Γράφει η Μαριλένα Παπαδάτου

Σε μια εφ’όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Διοικητήριο, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την λειτουργία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συνολικά, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, η λειτουργία των υπηρεσιών, η διασύνδεση των νησιών αλλά και η τουριστική προβολή, αλλά και σε θέματα που αφορούν ειδικά τη Ζάκυνθο σχολιάζοντας πως ειδικά το νησί μας υστερεί σε πόρους και σε σχέδια σε νευραλγικούς τομείς όπως η οδοποιία και η Πολιτική Προστασία, με αιχμή την πρόληψη των πλημμυρών και των πυρκαγιών. Αναφερόμενη ειδικά στον σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία, προανήγγειλε την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά στη Ζάκυνθο με επίκεντρο την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου αλλά και την δυνατότητα ομαλής εκκένωσης του χώρου σε περίπτωση κάποιου συμβάντος.

Απολογισμός των 5 μηνών διοίκησης

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων 5 μηνών διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η κ. Κράτσα ανέφερε πως στόχος παραμένει η «ολιστική ανάπτυξη» της ΠΙΝ με παρεμβάσεις που αφορούν το σύνολο των νησιών αλλά και των πεδίων αρμοδιότητας της Περιφέρειας, από τα έργα και τις υπηρεσίες, μέχρι την προβολή των νησιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Περιέγραψε μια «βαλτωμένη» κατάσταση στον οικονομικό και διοικητικό μηχανισμό, ειδικά στην έδρα της ΠΙΝ, που αρχίζει να αλλάζει και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος στις οικονομικές υπηρεσίες της ΠΙΝ, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε δημόσια και τους Αντιπεριφερειάρχες αλλά και τους περιφερειακούς συμβούλους από τη Ζάκυνθο για την συνδρομή τους, σημειώνοντας πως με συνεργασία και κοινή στόχευση έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πλειοψηφίας με τους συνδυασμούς των κ.κ. Σπύρου και Αλεξάκη.

Μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης αναγνώρισε πως απέναντι στη Ζάκυνθο έχει μια αυξημένη πολιτική ευθύνη, λόγω του μεγάλου εκλογικού αποτελέσματος που έδωσαν οι Ζακυνθινοί στον συνδυασμό της.

Για την Πολιτική Προστασία και την οδοποιία

Προαναγγέλλοντας δράσεις για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε αλλά και τον προγραμματισμό Πολιτικής Προστασίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, η κ. Κράτσα παραδέχτηκε πως η Ζάκυνθος υστερεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και μάλιστα στο ζήτημα αυτό είναι πολύ πίσω όχι μόνο από τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, αλλά και από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Προανήγγειλε την καταγραφή όλων των αναγκών που υπάρχουν στη Ζάκυνθο για έργα πολιτικής προστασίας και σε αυτά συμπεριέλαβε τους τρόπους διαφυγής από πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Για την αντιπλημμυρική προστασία, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος ανέφερε πως από το Υπουργείο Υποδομών συντάσσεται master plan για τα αντιπλημμυρικά έργα της Ζακύνθου, στο οποίο γίνεται ειδική μνεία για τη διευθέτηση του ρέματος Τσιρογιάννη, όπου υπάρχει και το σοβαρότερο πρόβλημα.

Τουρισμός – υδατοδρόμια.

Η Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη Ζάκυνθο έναν δημοφιλή προορισμό, που όμως τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφερε να βρει τη θέση που της αξίζει στον διεθνή ανταγωνισμό, σημειώνοντας για παράδειγμα πως δε διαθέτει υποδομές για θεματικό τουρισμό, όπως σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα κ.α Σημείωσε πως η στρατηγική της ΠΙΝ βασίζεται στην συνεργασία, τόσο με επιχειρηματίες, όσο με τους Δήμους, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην προβολή των αγροτικών προϊόντων και επιχειρήσεων μέσω της “Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης” που όπως ανέφερε μέχρι σήμερα διέθετε έναν «νεκρό οργανισμό»

Για την διασύνδεση μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας, χαρακτήρισε την ανύπαρκτη επικοινωνία ως ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα και ανέφερε πως υπάρχει ήδη επαφή με το ΥΕΝ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών, όλο το χρόνο και με μέσα που θα εξυπηρετούν τις μετακινήσεις πολιτών αλλά και εμπορευμάτων. Για τα υδατοδρόμια σημείωσε πως με την συνέργεια των αρμόδιων Υπουργείων σύντομα θα γίνουν πραγματικότητα, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε πως ήδη υπάρχει ανάδοχος για το υδατοδρόμιο της Ζακύνθου που θα αναλάβει την σύνταξη φακέλου για την αδειοδότηση.

Σύμφωνα με την κ. Κράτσα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Για το “Ναυάγιο”

Στον απόηχο των επαφών που έχουν ήδη γίνει αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν στο Υπουργείο Τουρισμού αλλά και στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για το “Ναυάγιο”, η κ. Κράτσα ανέφερε πως η περιοχή αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το νησί μας αλλά και για την χώρα συνολικά, τονίζοντας πως απαιτείται ειδική διαχείριση.

Ξεκαθαρίζοντας πως το ιδιοκτησιακό είναι ένα ζήτημα που δεν γνωρίζει , επεσήμανε πως η ακτή ανήκει στη Ζάκυνθο και στην Ελλάδα και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία και την ανάδειξη του. Σημείωσε πως είναι αναγκαία και ώριμη η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης της περιοχής που θα εξασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή επισκεψιμότητα, τους δρόμους διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και τη μη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ανακοίνωσε την επικείμενη άφιξη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για να ασχοληθεί με την περιοχή υπό την σκοπιά της ασφαλούς πρόσβασης από στεριά από θάλασσα και σημείωσε πως άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει και η συντήρηση του πλοίου, με μελέτη που θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια. Σημείωσε δε πως υπάρχει ήδη πρόταση από το ΕΛΚΕΘΕ, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού του Τμήματος Συντήρησης της Ζακύνθου που ως γνωστόν είχε κάνει μια καταγραφή στο χώρο.

Προβλήτα κρουαζιεροπλοίων

Μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη δημιουργία προβλήτας κρουαζιεροπλοίων στη Ζάκυνθο, σημειώνοντας πως έχει ανοίξει ένας κύκλος επαφών τόσο με το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και με το Υπουργείο Πολιτισμού, που προβάλει προβληματισμούς για τον σχεδιασμό των υποδομών με τρόπο που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της Πόλης της Ζακύνθου και εκπρόσωποι του συμμετέχουν στην ΕΣΑΛ.

«Θέλουμε να δούμε πως θα γίνει ο καλύτερος σχεδιασμός της θέσης της προβλήτας σε ένα σημείο που δεν ενοχλεί την εμπορευματική κίνηση, που προσφέρεται κατασκευαστικά και φυσικά θα σέβεται το χαρακτήρα της Πόλης. Το Υπουργείο Πολιτισμού ζητά να μην προσβάλει την φυσιογνωμία της Πόλης η εγκατάσταση που θα γίνει. Μελετάμε τον σχεδιασμό και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ως Περιφέρεια και μέρος του κόστους κατασκευής» ανέφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *