Ζάκυνθος

Ευρεία σύσκεψη για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού

Τις σοβαρότατες εξελίξεις που αφορούν την προοπτική αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Ζακύνθου μετά τις αποφάσεις που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων, θα συζητήσουν σήμερα το πρωί οι τοπικοί φορείς σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί.

Το παρόν στην συνάντηση που θα γίνει στο γραφείο του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τιμόθεου Ζώντου, θα δώσουν ακόμη ο Βουλευτής Σταύρος Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς και ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, μεταφέρεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους- μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων. Μεταξύ αυτών είναι και το λιμάνι τη Ζακύνθου.

Οι εκπρόσωποι της Ζακύνθου, έχουν ήδη διατυπώσει τις έντονες αντιδράσεις τους για τις αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση και οι οποίες έγιναν γνωστές μέσω των αθηναϊκών Μ.Μ.Ε, χωρίς να προηγηθεί καμία άλλη επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου.

Θυμίζουμε πως αυτό που πιεστικά μάλιστα διεκδικείται εδώ και αρκετό διάστημα από τη δημοτική αρχή, είναι η παραχώρηση της διαχείρισης του λιμανιού στο Δήμο. Οι ενέργειες όμως της δημοτικής αρχής και οι αποφάσεις που έχει ήδη πάρει το δημοτικό συμβούλιο αποστέλλοντας το αίτημα για σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο αρμόδιο Υπουργείου, φαίνεται πως έπεσαν στο κενό.

Τις δικές τους αντιδράσεις έχουν εκφράσει δημόσια τόσο ο Βουλευτής όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης, με τον τελευταίο, μιλώντας στον –Ε-, να επισημαίνει ακόμη μια παράμετρο, αυτή που αφορά το έργο της γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η εκχώρηση των δικαιωμάτων διαχείρισης, διοίκησης και χρήσης στο ΤΑΙΠΕΔ δεν αφορά μόνο το χώρο του λιμανιού, αλλά και το χώρο της μαρίνας, τμήμα της οποίας, όπως είναι γνωστό, απαιτείται για την κατασκευή της νέας γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη.

«Σκοπός μας παραμένει να φτιάξουμε μια καινούργια γέφυρα. Για να γίνει μια καινούργια γέφυρα θα πρέπει να έχουμε το λιγότερο 1950 τετραγωνικά μέτρα από το χώρο της μαρίνας. Αυτή η έκταση, την οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη Κυβέρνηση πως θα μας παραχωρήσει, είναι στην χερσαία ζώνη του λιμανιού και πλέον με βάση τις τελευταία εξαγγελίες, τίθεται προς πώληση! Εάν γίνει κάτι τέτοιο, το όνειρο να αποκτήσουμε γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση από το ένα μέρος του νησιού στο άλλο, θα παραμείνει όνειρο!» τόνισε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του αρμόδιου Υπουργείου, ζητώντας να λήξει κατά προτεραιότητα το ζήτημα της παραχώρησης στην ΠΙΝ των δύο στρεμμάτων από την μαρίνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης σχολίασε ακόμη πως από την Αθήνα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς την Περιφέρεια και η συνάντηση γίνεται με σκοπό να γίνει αποτίμηση των πληροφοριών που είναι μέχρι τώρα γνωστές.

«Στην Αθήνα, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο και η Ζάκυνθος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυλόπετρες! Κάποιοι θέλουν να εκποιήσουν το λιμάνι του νησιού και την μαρίνα και εμείς δεν έχουμε ιδέα!» τόνισε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *